19-03-20Nederland verrommelt sneller dan BelgiŽ

'Omgang met ruimte is een halszaak'.

Het interview met Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck vond plaats per skype. Eerlijk gezegd uit tijdnood, maar zeer gepast in het moment. De sluiting van openbare gelegenheden was nog niet afgekondigd en het dagelijks leven lag nog niet grotendeels stil, toch dook het coronavirus en de impact ervan telkens op in het gesprek.

‘Met het coronavirus hebben we een kans op een global reset.’ 
De openingszin van Leo van Broeck in reactie op een eerste vraag van onze kant, toont direct de inzet van de Vlaams Bouwmeester, niet alleen op dit gesprek maar op zijn gehele praktijk: optimistisch, strijdvaardig en met maatschappelijke inzet.

Lees verder: Interview Leo van Broeck

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Handreiking adviesstelsel omgevingskwaliteitHandreiking adviesstelsel omgevingskwaliteit

  Onder de Omgevingswet moeten bijna alle gemeenten een gemeentelijke adviescommissie instellen. Die commissie is in de wet verplicht gesteld, en komt in  de plaats van de commissies voor ruimtelijke kwaliteit, welstand en monumenten. VNG, FRK en RCE publiceren een ‘Handreiking adviesstelsel omgevingskwaliteit’. Niet alleen de letter van de wet, maar ook de geest van de wet en de wensen van de Tweede Kamer komen in de handreiking aan de orde.

  lees verder

 • Landingsplaats OmgevingswetLandingsplaats Omgevingswet

  Gemeente, zorg met de Omgevingswet voor goede omgevingskwaliteit, bewonersinbreng en positie van de gemeenteraad. Lees de 'landingsplaats'.

  lees verder

 • Wettelijk kader adviescommissie na 2021Wettelijk kader adviescommissie na 2021

  Met het verdwijnen van Woningwet en bouwverordening verandert ook de wettelijke positie van gemeentelijke adviescommissies ruimtelijke kwaliteit. In bijgaande inventarisatie is beschreven welk wettelijk kader er vanaf 2021 onder de Omgevingswet geldt voor dergelijke adviesorganen.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit