13-07-18Raadslid en bewoner: samen optrekken

Het creëren van een goede omgevingskwaliteit ontstaat voornamelijk als daar vooraf over nagedacht is. Een aantrekkelijke omgeving kan echter nooit het resultaat zijn van alleen regels. Regels zijn er vooral om grenzen aan te geven. Kwaliteit ontstaat door gedrevenheid bij betrokkenen en wordt werkelijkheid als visie en vakmanschap samen optrekken en participatie goed georganiseerd is.

Het is een illusie om als raadslid te denken dat je je handen er vanaf kunt trekken. De Omgevingswet dwingt de gemeenteraad juist naar voren te kruipen om samen met de samenleving de maatschappelijk thema’s en de koers van de gemeente uit te zetten. Je moet het er met elkaar over hebben en in je omgevingsvisie en het omgevingsplan het juiste fundament neerleggen.

Aldus wethouder Christian Braak (Alkmaar) in de Nieuwsbrief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit

Lees verder: artikel C. Braak

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit