27-03-17Amsterdam heeft de winkel verbouwd

In Amsterdam gaat altijd alles anders. Een integrale commissie Ruimtelijke Kwaliteit die al vóór de vergunningaanvraag meedenkt over gebiedsontwikkeling en de kwaliteit daarvan is een enorme ingreep in het bestaande "Plaberum", het Plan- en Besluitvormingsproces Ruimtelijke Maatregelen waarin het stroomschema is vastgelegd en elke adviserende partij zijn eigen adviesmoment heeft.

Marianne Loof, die na zes jaar afscheid neemt als voorzitter van de hoofdstedelijke adviescommissie voor welstand en monumenten, licht de vernieuwing toe, en gaat in op de basisprincipes van het advieswerk: "De stad is een sterk weefsel, een geheel dat uitstijgt boven het individuele pand."

Lees verder: onze nieuwsbrief

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit