23-03-2016Ambachtelijke windmolens

Met grote windmolens gaan we heel Nederland, inclusief de industrie, van energie voorzien. Niks op tegen, mits ze passen bij de maat en schaal van de omgeving. Maar heel vaak is dat niet zo. In Groningen, in Overschild, bouwen zeven jongemannen op ambachtelijke manier windmolens met houten rotorbladen van twaalf meter hoog. Maximale opbrengst, minimale kosten, en oog voor ruimtelijke kwaliteit. Een paar zonnepanelen, een paar van deze windmolens en het hele dorp is energieneutraal. De vraag in Groningen is groot, de jongens werken zich een slag in de rondte. Libau, de Groningse adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit, heeft deze windturbines als voorbeeldinitiatief geadopteerd.

http://www.eazwind.com/nl/home/

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit