Schoonheid mag wat kosten in Yerseke

Het dak van de familie Barbé uit Yerseke ligt sinds een paar weken helemaal vol met zonnepanelen. Maar je ziet ze haast niet. Het zijn kleine paneeltjes, verwerkt op zwarte keramische dakpannen. Ze worden geproduceerd door ZEP BV in Urk.

De esthetiek van zonnepanelen vormt een steeds grotere blokkade voor de grootschalige toepassing van Photovoltaïsche Energie (PV-panelen). Maar de innovatie schrijdt voort. Het mooist zijn gebouw-geïntegreerde systemen, zoals onzichtbare zonnefolie tussen het dubbelglas, de energieproducerende verflaag, flexibele zonnepaneelfolie, of zonnepanelen in alle kleuren van de regenboog. Er is zelfs al een bedrijfje dat zonnepanelen print op elke gewenste maat en vorm. Nee, de techniek is het probleem niet meer - het probleem is dat kleine start-up bedrijfjes moeten concurreren met de bulkproducenten uit China. De prijs van de innovatieve toepassingen is te hoog, en hun rendement per vierkante meter lager dan de Aziatische panelen. Maar soms mag schoonheid wat kosten. Zoals in Yerseke.
(FtC)


Aanmelden voor nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit