Schoonheid mag wat kosten in Yerseke

Het dak van de familie Barbé uit Yerseke ligt sinds een paar weken helemaal vol met zonnepanelen. Maar je ziet ze haast niet. Het zijn kleine paneeltjes, verwerkt op zwarte keramische dakpannen. Ze worden geproduceerd door ZEP BV in Urk.

De esthetiek van zonnepanelen vormt een steeds grotere blokkade voor de grootschalige toepassing van Photovoltaïsche Energie (PV-panelen). Maar de innovatie schrijdt voort. Het mooist zijn gebouw-geïntegreerde systemen, zoals onzichtbare zonnefolie tussen het dubbelglas, de energieproducerende verflaag, flexibele zonnepaneelfolie, of zonnepanelen in alle kleuren van de regenboog. Er is zelfs al een bedrijfje dat zonnepanelen print op elke gewenste maat en vorm. Nee, de techniek is het probleem niet meer - het probleem is dat kleine start-up bedrijfjes moeten concurreren met de bulkproducenten uit China. De prijs van de innovatieve toepassingen is te hoog, en hun rendement per vierkante meter lager dan de Aziatische panelen. Maar soms mag schoonheid wat kosten. Zoals in Yerseke.
(FtC)


Aanmelden voor nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit