Dummy's voor zonnepanelen

Op de Bikram Yoga Studio in het beschermd stadsgezicht van Utrecht bedekken de zonnepanelen het gehele dakvlak. De rafelige en lelijke kartelrand die ontstaat bij daken met hoekkepers is hierdoor vermeden. Onder druk van de Commissie Welstand en Monumenten heeft de aannemer deze inventieve oplossing bedacht: de reguliere zonnepanelen heeft hij aangevuld met dummy-panelen. Deze in eigen beheer ontworpen en geproduceerde ‘neppers’ leveren geen energie, maar zijn louter vanwege de beeldkwaliteit (een dakvullend vlak) aangebracht. Inmiddels zijn er bedrijven die zich specialiseren in het leveren van dummypanelen in de stijl van diverse typen zonnepaneel.

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit