Dummy's voor zonnepanelen

Op de Bikram Yoga Studio in het beschermd stadsgezicht van Utrecht bedekken de zonnepanelen het gehele dakvlak. De rafelige en lelijke kartelrand die ontstaat bij daken met hoekkepers is hierdoor vermeden. Onder druk van de Commissie Welstand en Monumenten heeft de aannemer deze inventieve oplossing bedacht: de reguliere zonnepanelen heeft hij aangevuld met dummy-panelen. Deze in eigen beheer ontworpen en geproduceerde ‘neppers’ leveren geen energie, maar zijn louter vanwege de beeldkwaliteit (een dakvullend vlak) aangebracht. Inmiddels zijn er bedrijven die zich specialiseren in het leveren van dummypanelen in de stijl van diverse typen zonnepaneel.

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit