Verlaten fabrieken worden deel van de stad

In het hart en in de uithoeken van Nederland zijn verlaten fabrieken veranderd in culturele hotspots.  De cultuurgids ‘Terug naar de fabriek’  voert langs inspirerende plekken van Sas van Gent tot Groningen.

De voormalige veevoederfabriek CHV in Veghel wordt stukje bij beetje opgeknapt

In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te stampen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje eten in een voormalig ketelhuis of gemaal.

In het recent verschenen boek Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie beschrijven vijf journalisten -  Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer - het nieuwe leven van 25 industriemonumenten in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun bijzondere band met deze locaties. Het boek beschrijft niet alleen bekende industriecomplexen als de NDSM-werf in Amsterdam en Strijp-S in Eindhoven, maar wijst lezers ook de weg naar verborgen parels als CHV Noordkade in Veghel en de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De locaties liggen verspreid over Nederland en vertegenwoordigen  uiteenlopende bedrijfstakken, van de scheepsbouw en de textielindustrie tot de consumentenelektronica en de productie van aardewerk. Het boek is rijk geïllustreerd en biedt tientallen tips voor bijzondere restaurants, culturele attracties en fiets- of wandeltochten in de omgeving van de fabrieksiconen.

Bij het selecteren en beschrijven van de industriële iconen konden de auteurs gebruik maken van de kennis van verschillende erfgoedorganisaties. Ze werden onder meer geadviseerd door experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed BOEi.

Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie,door Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer. ISBN 978-94-91481-07-9. 

 www.terugnaardefabriek.nl.

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit