Verlaten fabrieken worden deel van de stad

In het hart en in de uithoeken van Nederland zijn verlaten fabrieken veranderd in culturele hotspots.  De cultuurgids ‘Terug naar de fabriek’  voert langs inspirerende plekken van Sas van Gent tot Groningen.

De voormalige veevoederfabriek CHV in Veghel wordt stukje bij beetje opgeknapt

In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te stampen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje eten in een voormalig ketelhuis of gemaal.

In het recent verschenen boek Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie beschrijven vijf journalisten -  Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer - het nieuwe leven van 25 industriemonumenten in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun bijzondere band met deze locaties. Het boek beschrijft niet alleen bekende industriecomplexen als de NDSM-werf in Amsterdam en Strijp-S in Eindhoven, maar wijst lezers ook de weg naar verborgen parels als CHV Noordkade in Veghel en de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De locaties liggen verspreid over Nederland en vertegenwoordigen  uiteenlopende bedrijfstakken, van de scheepsbouw en de textielindustrie tot de consumentenelektronica en de productie van aardewerk. Het boek is rijk geïllustreerd en biedt tientallen tips voor bijzondere restaurants, culturele attracties en fiets- of wandeltochten in de omgeving van de fabrieksiconen.

Bij het selecteren en beschrijven van de industriële iconen konden de auteurs gebruik maken van de kennis van verschillende erfgoedorganisaties. Ze werden onder meer geadviseerd door experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed BOEi.

Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie,door Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer. ISBN 978-94-91481-07-9. 

 www.terugnaardefabriek.nl.

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2017Jaarverslag 2017

  Veel activiteiten in een productief jaar!

  lees verder

 • Handreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteitHandreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteit

  Isolatie en energieopwekking zullen het aangezicht van Nederland gaan veranderen. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, omdat we houden van ons land. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voorkomt dat de energietransitie stagneert door gebrek aan draagvlak. Stroomversnelling en Federatie schreven een handreiking voor gemeenten

  lees verder

 • Schetsboek OOKSchetsboek OOK

  Het Schetsboek voor een Omgevingsplan Op Kwaliteit scherpt het denken over dit nieuwe instrument.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit