Verlaten fabrieken worden deel van de stad

In het hart en in de uithoeken van Nederland zijn verlaten fabrieken veranderd in culturele hotspots.  De cultuurgids ‘Terug naar de fabriek’  voert langs inspirerende plekken van Sas van Gent tot Groningen.

De voormalige veevoederfabriek CHV in Veghel wordt stukje bij beetje opgeknapt

In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te stampen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje eten in een voormalig ketelhuis of gemaal.

In het recent verschenen boek Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie beschrijven vijf journalisten -  Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer - het nieuwe leven van 25 industriemonumenten in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun bijzondere band met deze locaties. Het boek beschrijft niet alleen bekende industriecomplexen als de NDSM-werf in Amsterdam en Strijp-S in Eindhoven, maar wijst lezers ook de weg naar verborgen parels als CHV Noordkade in Veghel en de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De locaties liggen verspreid over Nederland en vertegenwoordigen  uiteenlopende bedrijfstakken, van de scheepsbouw en de textielindustrie tot de consumentenelektronica en de productie van aardewerk. Het boek is rijk geïllustreerd en biedt tientallen tips voor bijzondere restaurants, culturele attracties en fiets- of wandeltochten in de omgeving van de fabrieksiconen.

Bij het selecteren en beschrijven van de industriële iconen konden de auteurs gebruik maken van de kennis van verschillende erfgoedorganisaties. Ze werden onder meer geadviseerd door experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed BOEi.

Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie,door Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer. ISBN 978-94-91481-07-9. 

 www.terugnaardefabriek.nl.

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit