Kwaliteit van het kwartaalLievelingsboeken op de gevel

Literatuur doet het goed bij stadsinrichters die iets frivools willen. In talloze plaatsen staan prachtige dichtregels op de muren. De passant houdt de pas in, proeft de tekst mijmert verder en voelt zich lichter dan even tevoren. Misschien een ideetje voor een beleidsnota over de gezonde stad?

‘Van alles is weer waardeloos’, schreef kunstenaar Jack Segbars in rode neonletters op een gebouw van de Skar, een stichting in Rotterdam die betaalbare werkruimte verhuurt aan de creatieve sector. De echte tekst van Lucebert staat elders in de stad, op de gevel van een kantoorpand aan de Blaak, naast de Willem de Kooning Academie. 

De kunstenaar Jan is De Man zet nog een stapje verder. In het kader van de Boekenweek ondervroeg hij buurtbewoners rond de Amsterdamse Straatweg in Utrecht naar hun lievelingsboek. Hij maakte van een blinde gevel een boekenkast met lievelingsboeken. Opvallend veel statements komen voorbij, of wellicht heimelijke liefdesverklaringen, zoals de titels ‘Fred’, ‘De wereld van Sophie’, ‘Haar naam was Sarah’ en ‘Evelien’. Iemand is ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’ een ander is ‘Alleen op de Wereld’.  En de vuistdikke autobiografie ‘Jan is De Man’ wordt geflankeerd door ‘The subtle art of not giving a f*ck’ en ‘Pogingen om iets van het leven te maken’.  

http://janisdeman.com


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief  

 

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit