Kwaliteit van het kwartaalLievelingsboeken op de gevel

Literatuur doet het goed bij stadsinrichters die iets frivools willen. In talloze plaatsen staan prachtige dichtregels op de muren. De passant houdt de pas in, proeft de tekst mijmert verder en voelt zich lichter dan even tevoren. Misschien een ideetje voor een beleidsnota over de gezonde stad?

‘Van alles is weer waardeloos’, schreef kunstenaar Jack Segbars in rode neonletters op een gebouw van de Skar, een stichting in Rotterdam die betaalbare werkruimte verhuurt aan de creatieve sector. De echte tekst van Lucebert staat elders in de stad, op de gevel van een kantoorpand aan de Blaak, naast de Willem de Kooning Academie. 

De kunstenaar Jan is De Man zet nog een stapje verder. In het kader van de Boekenweek ondervroeg hij buurtbewoners rond de Amsterdamse Straatweg in Utrecht naar hun lievelingsboek. Hij maakte van een blinde gevel een boekenkast met lievelingsboeken. Opvallend veel statements komen voorbij, of wellicht heimelijke liefdesverklaringen, zoals de titels ‘Fred’, ‘De wereld van Sophie’, ‘Haar naam was Sarah’ en ‘Evelien’. Iemand is ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’ een ander is ‘Alleen op de Wereld’.  En de vuistdikke autobiografie ‘Jan is De Man’ wordt geflankeerd door ‘The subtle art of not giving a f*ck’ en ‘Pogingen om iets van het leven te maken’.  

http://janisdeman.com


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief  

 

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit