Kwaliteit van het kwartaalLievelingsboeken op de gevel

Literatuur doet het goed bij stadsinrichters die iets frivools willen. In talloze plaatsen staan prachtige dichtregels op de muren. De passant houdt de pas in, proeft de tekst mijmert verder en voelt zich lichter dan even tevoren. Misschien een ideetje voor een beleidsnota over de gezonde stad?

‘Van alles is weer waardeloos’, schreef kunstenaar Jack Segbars in rode neonletters op een gebouw van de Skar, een stichting in Rotterdam die betaalbare werkruimte verhuurt aan de creatieve sector. De echte tekst van Lucebert staat elders in de stad, op de gevel van een kantoorpand aan de Blaak, naast de Willem de Kooning Academie. 

De kunstenaar Jan is De Man zet nog een stapje verder. In het kader van de Boekenweek ondervroeg hij buurtbewoners rond de Amsterdamse Straatweg in Utrecht naar hun lievelingsboek. Hij maakte van een blinde gevel een boekenkast met lievelingsboeken. Opvallend veel statements komen voorbij, of wellicht heimelijke liefdesverklaringen, zoals de titels ‘Fred’, ‘De wereld van Sophie’, ‘Haar naam was Sarah’ en ‘Evelien’. Iemand is ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’ een ander is ‘Alleen op de Wereld’.  En de vuistdikke autobiografie ‘Jan is De Man’ wordt geflankeerd door ‘The subtle art of not giving a f*ck’ en ‘Pogingen om iets van het leven te maken’.  

http://janisdeman.com


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief  

 

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • De Flitsende StadDe Flitsende Stad

  Steeds meer gemeenten kiezen voor een specifiek beleid ten aanzien van digitale buitenreclame. Hiervoor heeft de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit een handreiking opgesteld. Geen blauwdruk, maar een leidraad met aanbevelingen en voorbeelden.

  lees verder

 • Jaarverslag 2017Jaarverslag 2017

  Veel activiteiten in een productief jaar!

  lees verder

 • Handreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteitHandreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteit

  Isolatie en energieopwekking zullen het aangezicht van Nederland gaan veranderen. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, omdat we houden van ons land. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voorkomt dat de energietransitie stagneert door gebrek aan draagvlak. Stroomversnelling en Federatie schreven een handreiking voor gemeenten

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit