Ontwerpprijsvraag zorg in en om oude wijken

Rijksbouwmeester Floris Alkemade lanceert op 18 januari in Almere de ontwerpprijsvraag Who Cares?. Een open oproep aan teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere doeners en denkers om met ideeën te komen die woonwijken beter geschikt maken voor de toekomst.

De geboortegolf is omgeslagen in een vergrijzingsgolf. Binnenkort telt Nederland meer senioren dan ooit. Tegelijkertijd trekt de overheid zich terug uit de zorg. Zelfredzaamheid en mantelzorg is het parool. Als derde factor zijn vele woonwijken van na de oorlog bepaald niet toegesneden op de toekomst: woningen zijn duurzaam noch geschikt voor de huidige vraag, de ruimtelijke kwaliteit is in (na-oorlogse) wijken verwaarloosd, de openbare ruimte vaak geen uitnodiging voor ontmoeting. Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft deze optelsom gemaakt en op basis van de uitkomst de ontwerpprijsvraag ‘Who Cares? Ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning’ uitgeschreven. Hij doet dit samen met partners Stichting Humanitas, de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, ministeries van VWS en BZK en vier gemeenten.

Vier wijken in Almere (Haven), Groningen (Oosterparkwijk), Rotterdam (Carnisse) en Sittard-Geleen (Geleen-Zuid en Kluis) zijn als locaties uitgekozen voor deze prijsvraag.

Alkemade wil de ‘de vergrijzingsgolf met net zo veel optimisme opvangen als de geboortegolf’, zo zei hij tijdens een bijeenkomst in Delft vorige week. ‘Ouderdom is geen ziekte. Je kunt de steden er op inrichten’.

Hij roept ontwerpers op teams te vormen met zorgprofessionals, wijkmanagers, experts in ruimtelijke kwaliteit, bewoners, ondernemers et cetera om gezamenlijk met plannen te komen, die de wijken tot een betere leefomgeving maken voor oudere en kwetsbare mensen. ‘Mensen weten wat ze willen, maar de ontwerpers weten hoe het zou kunnen’.

www.prijsvraagwhocares.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit