Ontwerpprijsvraag zorg in en om oude wijken

Rijksbouwmeester Floris Alkemade lanceert op 18 januari in Almere de ontwerpprijsvraag Who Cares?. Een open oproep aan teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere doeners en denkers om met ideeën te komen die woonwijken beter geschikt maken voor de toekomst.

De geboortegolf is omgeslagen in een vergrijzingsgolf. Binnenkort telt Nederland meer senioren dan ooit. Tegelijkertijd trekt de overheid zich terug uit de zorg. Zelfredzaamheid en mantelzorg is het parool. Als derde factor zijn vele woonwijken van na de oorlog bepaald niet toegesneden op de toekomst: woningen zijn duurzaam noch geschikt voor de huidige vraag, de ruimtelijke kwaliteit is in (na-oorlogse) wijken verwaarloosd, de openbare ruimte vaak geen uitnodiging voor ontmoeting. Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft deze optelsom gemaakt en op basis van de uitkomst de ontwerpprijsvraag ‘Who Cares? Ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning’ uitgeschreven. Hij doet dit samen met partners Stichting Humanitas, de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, ministeries van VWS en BZK en vier gemeenten.

Vier wijken in Almere (Haven), Groningen (Oosterparkwijk), Rotterdam (Carnisse) en Sittard-Geleen (Geleen-Zuid en Kluis) zijn als locaties uitgekozen voor deze prijsvraag.

Alkemade wil de ‘de vergrijzingsgolf met net zo veel optimisme opvangen als de geboortegolf’, zo zei hij tijdens een bijeenkomst in Delft vorige week. ‘Ouderdom is geen ziekte. Je kunt de steden er op inrichten’.

Hij roept ontwerpers op teams te vormen met zorgprofessionals, wijkmanagers, experts in ruimtelijke kwaliteit, bewoners, ondernemers et cetera om gezamenlijk met plannen te komen, die de wijken tot een betere leefomgeving maken voor oudere en kwetsbare mensen. ‘Mensen weten wat ze willen, maar de ontwerpers weten hoe het zou kunnen’.

www.prijsvraagwhocares.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2017Jaarverslag 2017

  Veel activiteiten in een productief jaar!

  lees verder

 • Handreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteitHandreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteit

  Isolatie en energieopwekking zullen het aangezicht van Nederland gaan veranderen. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, omdat we houden van ons land. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voorkomt dat de energietransitie stagneert door gebrek aan draagvlak. Stroomversnelling en Federatie schreven een handreiking voor gemeenten

  lees verder

 • Schetsboek OOKSchetsboek OOK

  Het Schetsboek voor een Omgevingsplan Op Kwaliteit scherpt het denken over dit nieuwe instrument.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit