Op de fiets langs welstand


Detail tekening in Fietsen met welstand (Iris Wijn en Herman Zonderland)

De Amsterdamse Commissie Welstand en Monumenten goot het jaarverslag 2015 in de vorm van een architectuurgids. Een heel bijzondere. De gids voert de fietser via zes routes in alle windrichtingen langs negentig recente gebouwen in de stad.

De Amsterdammers en de bezoekers (vanuit Nederland en ver daar buiten) wordt een blik in de keuken van de welstand gegund. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de eigentijdse stad is het een boeiende bundel, die inzicht geeft in de keuzes die architecten maken en de manier waarop de stad en de Commissie Welstand en Monumenten daarop reageren. In korte stukjes met mooie lijntekeningen worden de gebouwen gekarakteriseerd. Niet met cijfers over oppervlak, gebruikt materiaal, kosten en overschrijdingen, maar puur op ruimtelijke kwaliteit en de relatie met de omgeving en historie.

‘Fietsen met Welstand’ laat, zoals voorzitter Marianne Loof in het voorwoord schrijft, de ‘balanceeract’ van de commissie zien aan de buitenwereld: het evenwicht zoeken tussen het publiek belang van de schoonheid van de stad en het persoonlijk belang van de bouwer. De gids is digitaal beschikbaar, dus wie achter de schermen van de stad wil kijken: stap op de fiets.

De fietsroutes zijn te vinden op de website fietsenmetwelstand.nl

 Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit