Kwaliteit van het kwartaalSteenstrips, maar dan anders


Tilburgse variant op steenstrips

Het energieakkoord heeft grote gevolgen voor de leefomgeving. Bestaande woningen zullen massaal geïsoleerd worden. Er komen zonnepanelen op de daken en installatiekastjes aan de gevels. Schoorstenen zullen wellicht uit het straatbeeld verdwijnen De Nul-op-de-Meter-woningen staan straks overal. Het schrikbeeld is dat, vanwege de noodzaak tot industriële standaardisatie, overal hetzelfde geveltype van gepotdekselde kunststof stroken aan de bovenzijde, en steenstrips aan de onderzijde verschijnen.

Maar het lonkend perspectief is dat door de enorme vraag innovatieve materialen en producten ontwikkeld worden die wel esthetisch verantwoord zijn. Zonnepanelen op maat, bijvoorbeeld. Of een nieuwe soort steenstrips. Dat is bij een NoM-blokje in Tilburg gebeurd. Dit zijn steenstrips 2.0, geproduceerd door Sto. Op buigzaam materiaal, en in een ander patroon geplakt, maar niet wezenlijk anders dan de nep-bakstenen die je overal ziet.

Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit