De moeite waardDrie aansprekende doe-het-zelfboeken
Oud en jong, ervaren en beginnend - iedereen kan aan de slag met stedenbouw. Drie doe-het-zelfboeken om aan een mooiere toekomst te werken.
Toolbox Dorpse Architectuur
Een appartementengebouwtje kan een dorp maken of breken. De verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt of krijgt juist een boost. Soms is het te groot, soms te klein. Wat maakt het verschil? Hoe bouw je in het dorp op een manier die de structuur versterkt? Een toolbox Dorpse Architectuur reikt u de hand – met de Vlaamse slag. ‘Niet overal bouwen’ is een van de tactieken om open ruimte slim te versterken: door een fraaie inrichting van het erf van een groepje woningen, door zichtlijnen te benadrukken, door te flirten met de rooilijn. ‘Ruimte maken voor ontmoeting’ is een tweede tactiek – door een bankje naast de entree, fiets- en wandelstraatjes in plaats van autowegen, door gedeelde buitenruimte. Genereus door ‘beschut binnenkomen’, ofwel een portiek vóór de voordeur of door achterommetjes. De Toolbox Dorpse Architectuur van het platform Architectuur en Ruimte Ar-Tur uit Turnhout is een rijke gereedschapskist met suggesties en adviezen voor versterking van dorpse identiteiten.
Toolbox Dorpse Architectuur. Prijs: 29,50 euro. ISBN: 9789491789281. Uitgever: Public Space. Het redactieteam bestaat uit Ward Verbakel (KU Leuven / plusoffice architects), Edith Wouters (AR-TUR), Evelien Pieters (AR-TUR), Bart Biermans (Hub architects) en Joeri De Bruyn (uitgever Public Space).
Meer informatie: https://ar-tur.be/tools/toolbox-dorpse-architectuur
Jong geleerd
Onder het motto ‘Iedereen is stadmaker’ wordt de jeugd van Rotterdam ingewijd in de geschiedenis en de toekomst van hun stad. In een dikke graphic novel met gifgroene omslag vertelt Abdelkader Benali het historische en stedenbouwkundig verhaal van de stad. METRO 010 is ook een oproep tot actie, want de stad wordt gemaakt door velen en bovendien is de stad nooit af. Het boek doet de jonge lezers ideeën aan de hand om invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van hun eigen straat, wijk, stad.
Aan het boek werkten 19 illustratoren, 4 stadsdichters, 2 fotografen en 4 historici mee. De Graphic novel is een initiatief van stedenbouwer Ellen Schindler. Zij is partner en ceo van het ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw De Zwarte Hond, dat in Rotterdam onder andere het Theater Zuidplein heeft ontworpen. Negenduizend brugklasleerlingenkrijgen een exemplaar, omdat zij zelfstandig op de fiets of met de bus de stad gaan doorkruisen op weg naar hun nieuwe school. Het boek is een uitgave van de stichting Ken Je Stad, Maak Je Stad!. Schindler heeft de stichting opgericht om jongeren kennis te laten maken met geschiedenis, architectuur en stedenbouw. Het boek is gefinancierd door de gemeente en meerdere sponsoren en wordt uitgegeven door nai010.
ISBN 978-94-6208-769-9 | 1e druk | november 2022 | leverbaar | Ellen Schindler, Abdelkader Benali, Michelle Provoost, Han van der Horst | design: Roosje Klap | Nederlands | hardcover | 17 x 24 cm | 274 pag. | geillustreerd (200 kleur) | in samenwerking met: Stichting Ken Je Stad, Maak Je Stad, an initiative of Ellen Schindler, partner | CEO at De Zwarte Hond Architects.
https://www.nai010.com/nl/publicaties/metro-010/246084
Voorbeeldenboek
'Stedenbouw kan ook zo' is een heel toegankelijk boekje uit België waarin uitleg wordt gegeven wat stedenbouw is en waarom het - op weg naar een duurzame leefomgeving - zo ontzettend belangrijk is. Het Vlaamse taalgebruik is eenvoudig en een feest om te lezen. Een open oproep naar lokale besturen, verenigingen, ontwikkelaars en studiebureaus leverde een oogst van 57 voorbeeldprojecten op. Door deze vele inspirerende voorbeelden van kwaliteitsinstrumenten (met leuke namen) wordt het lezen een echte snoeptocht. Kortom, leesvoer en een plekje onder je kussen of de kerstboom waardig!
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/stedenbouw-kan-ook-zo
Nieuwe Publicaties
Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl
-
Jaarverslag over 2022
In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.
-
Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw
Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw.
-
Duurzame Stadsgezichten
De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?