Kwaliteit van het kwartaalONGEZOUTEN - karavaan trekt langs IJsselmeer


Luisterend met zicht op de nieuwe vangrail en de werkzaamheden langs de Afsluitdijk

Ditmaal geen gebouw of gebied in deze serie maar een campagne. De campagne ONGEZOUTEN, die rondtrekt rond, door en over het IJsselmeergebied. Er is net een nieuwe wagon aan de karavaan gekoppeld: de Ongezouten podcast. Op zaterdag 10 september was de eerste aflevering met Harm Edens en Lars Boon.

In de podcastserie ONGEZOUTEN worden historische en hedendaagse verhalen over het leven met, op én in het water van het IJsselmeer ontrafeld. In tien gesprekken met archeologen, ecologen, historici, kunstenaars en de jongere generatie nemen presentator Harm Edens, bekend van het televisieprogramma ‘Dit was het nieuws’, en sidekick Lars Boon van het Kaapvaardersverbond, je mee in de geschiedenis van de Zuiderzee, de intrigerende onderwaterwereld, en de huidige opgaven die bepalend zijn voor de toekomst van het IJsselmeergebied.

Blauwe hart
De podcast is een van de vele verrassende activiteiten die ontplooid worden om het IJsselmeergebied gezicht te geven. Ook het IJsselmeergebied wacht grote veranderingen. De soms tegenstijdige belangen ten aanzien van dijkverzwaring, windmolenparken, visserij, waterberging en recreatie staan voor de deur. Dit vraagt om weloverwogen keuzes, afstemming en een meer integrale aanpak. In Ongezouten gaan professionals, bewoners, ondernemers en overheden de dialoog aan over de omgevingskwaliteit van het IJsselmeergebied. Het ‘Blauwe hart’ dat eenieder aangaat.

ONGEZOUTEN strijkt neer op locaties waar (bouw)plannen daadwerkelijk aan de orde zijn en brengen partijen op een creatieve manier bij elkaar. Er zijn vele activiteiten zoals toekomstateliers, lezingen en expedities langs de IJsselmeerkust.  De eerste twee afleveringen van de podcastserie met historicus Eva Vriend en ecoloog Harm van der Geest zijn sinds zaterdag 10 september te beluisteren via de website ongezouten.nu en op Spotify. Iedere zaterdag komt een nieuwe aflevering online.

Initiatief
ONGEZOUTEN is een initiatief van MOOI Noord-Holland en Het Oversticht en wordt mede mogelijk gemaakt door de Erfgoed Deal en Provincie Noord-Holland, Provincie Flevoland, Provincie Friesland en Provincie Overijssel.

https://ongezouten.nu/
podcastserie ONGEZOUTEN.      


FRK | september | 2022  
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: https://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit