Kwaliteit van het kwartaalFlat 11 staat weer fier tussen hoge bomen

De energieprijzen rijzen de pan uit, dus elk bouw- of renovatieproject dat gasverbruik vermindert, verdient sowieso het predicaat Kwaliteit van het kwartaal. Flat 11 in de wijk Kerckebosch, gemeente Zeist, voldoet daar ruimschoots aan.De na-oorlogse flat is omgeturnd in een (bijna) energieneutraal gebouw. Op zich al mooi, maar de hele buurt met verouderde flats is grondig herontwikkeld op organische wijze met veel aandacht voor bestaand groen en bewoners. Driekwart van de bewoners is er teruggekeerd.  

Flat 11 is als enige van de oorspronkelijke elf flats in de wijk gespaard voor de sloop. Het was een echt na-oorlogs exemplaar. Vijflaags, beton met een horizontale structuur en in de loop der jaren een beetje opgewaardeerd met Trespa. Kortom: er moest wel iets gebeuren.

Nadat de flat gestript en geïsoleerd is, is hij bekleed met baksteenstrips om aan te sluiten bij de beeldkwaliteit van de vernieuwde wijk. De nieuwe grondgebonden woningen en appartementengebouwen zijn hier overwegend met natuurlijke materialen gebouwd. De nieuwe gevelvormgeving refereert aan het oorspronkelijke gebouw. Omdat de flat nul-op-de-meter werd konden er geen grote glasvlakken in de gevel. Dat is opgelost met geëmailleerd glas onder de pui, een referentie aan glas tot op de vloer, waarin het bos aan de overkant zich spiegelt. Het dak ligt vol zonnepanelen, onzichtbaar vanaf de straat. De woningen hebben ieder een warmtepomp met balansventilatiesysteem en warmteterugwinning.  

Nu staat de flat fier en als vanzelfsprekend tussen nieuwbouw en volgroeide oude bomen in Kerckebosch. De wijk bestaat uit zes buurten met elk een iets ander karakter en gescheiden door heidevelden. De natuur was hier leidend, met een permanent vakantiegevoel voor de bewoners als resultaat.  
Opdrachtgever is Corporatie Woongoed Zeist, uitvoering is van AG Nova architecten.

Marijke Bovens
Met medewerking van Jan van Laarhoven, Mooisticht


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit