Kwaliteit van het kwartaalFlat 11 staat weer fier tussen hoge bomen

De energieprijzen rijzen de pan uit, dus elk bouw- of renovatieproject dat gasverbruik vermindert, verdient sowieso het predicaat Kwaliteit van het kwartaal. Flat 11 in de wijk Kerckebosch, gemeente Zeist, voldoet daar ruimschoots aan.De na-oorlogse flat is omgeturnd in een (bijna) energieneutraal gebouw. Op zich al mooi, maar de hele buurt met verouderde flats is grondig herontwikkeld op organische wijze met veel aandacht voor bestaand groen en bewoners. Driekwart van de bewoners is er teruggekeerd.  

Flat 11 is als enige van de oorspronkelijke elf flats in de wijk gespaard voor de sloop. Het was een echt na-oorlogs exemplaar. Vijflaags, beton met een horizontale structuur en in de loop der jaren een beetje opgewaardeerd met Trespa. Kortom: er moest wel iets gebeuren.

Nadat de flat gestript en geïsoleerd is, is hij bekleed met baksteenstrips om aan te sluiten bij de beeldkwaliteit van de vernieuwde wijk. De nieuwe grondgebonden woningen en appartementengebouwen zijn hier overwegend met natuurlijke materialen gebouwd. De nieuwe gevelvormgeving refereert aan het oorspronkelijke gebouw. Omdat de flat nul-op-de-meter werd konden er geen grote glasvlakken in de gevel. Dat is opgelost met geëmailleerd glas onder de pui, een referentie aan glas tot op de vloer, waarin het bos aan de overkant zich spiegelt. Het dak ligt vol zonnepanelen, onzichtbaar vanaf de straat. De woningen hebben ieder een warmtepomp met balansventilatiesysteem en warmteterugwinning.  

Nu staat de flat fier en als vanzelfsprekend tussen nieuwbouw en volgroeide oude bomen in Kerckebosch. De wijk bestaat uit zes buurten met elk een iets ander karakter en gescheiden door heidevelden. De natuur was hier leidend, met een permanent vakantiegevoel voor de bewoners als resultaat.  
Opdrachtgever is Corporatie Woongoed Zeist, uitvoering is van AG Nova architecten.

Marijke Bovens
Met medewerking van Jan van Laarhoven, Mooisticht


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Davos KwaliteitssysteemDavos Kwaliteitssysteem

  8 criteria voor goede omgevingskwaliteit. De Verklaring van Davos is in 2021 uitgebreid met een Kwaliteitssysteem. Nu in Nederlandse vertaling!

  lees verder

 • Duurzaam, Mooi NederlandDuurzaam, Mooi Nederland

  Een film waarin de relatie tussen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit centraal staat. Vol praktijkvoorbeelden van situaties waarin ruimtelijke kwaliteit de duurzaamheidambities versterkt en andersom ingrepen in duurzaamheid leiden tot een Mooi Nederland. De film reikt (nieuwe) gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren de helpende hand.

  lees verder

 • Jaarverslag over 2021Jaarverslag over 2021

  Weinig fysieke bijeenkomsten in het corona-jaar 2021, maar des te meer online-activiteiten. De Federatie was actief op de beide benen die vorig jaar in de meerjarenvisie zijn geformuleerd: de facilitering van de zorg voor ruimtelijke kwaliteit op lokaal niveau waarin de Federatieleden actief zijn, en het vergroten van de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit op nationaal niveau.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit