Kwaliteit van het kwartaalOnzichtbare zonnecollector op monumentaal dak
Foto: Q-roof
Een goed ontwerp, leerde ik ooit van een goed ontwerper, moet ‘zichzelf verklaren’. Het is zo vanzelfsprekend, dat het niet opvalt. Je snapt niet dat het überhaupt bedacht hoefde te worden. De verwarming van het stadhuis van Middelburg is zo’n gevalletje goed ontwerp.
Het van oorsprong middeleeuwse gebouw is belegd met leien dakpannen. Héél véél leien dakpannen. Een monument, uiteraard, dat na de verwoestende oorlogsbombardementen gotischer is opgebouwd dan ze in de gotiek voor mogelijk hadden gehouden. Pittoresk dus, een toeristentrekkend plaatje en daarom minder geschikt voor Chinese zonnepanelen.
Tussen de panlatten
Toen het dak gerenoveerd moest worden zag het innovatieve bedrijf Q-roof Solar (zonnepanelen en zonnecollectoren voor warm water) een kans. Al eerder hadden ze succesvol buizen met vloeistof tussen de panlatten van daken met dakpannen gelegd, nu probeerden ze hetzelfde trucje uit met het leistenen dak. Enige ruimte tussen het dakbeschot en de dakbedekking is vereist, want de buizen met op te warmen vloeistof moet je ergens kwijt. Hoewel lei vaak rechtstreeks op het dakbeschot wordt aangebracht, kan het ook best op panlatten. Met aluminium elementen om de hitte van de leien pannen over te brengen op de vloeistof.
Bloedwarm
Het systeem is samen met specialist Lei Import ontwikkeld en anderhalf jaar geleden in Middelburg op het dak gelegd. En zo ligt er, onzichtbaar, achter alle leien van het proefdak een zonnecollector. Niet alleen in de zomer wordt de vloeistof bloedwarm, ook een winterzonnetje verhit de leien nog tot een graadje of veertig. Het is een volgende stap in de energievoorziening van de toekomst. Nu nog een methode vinden om de overdadige zomerhitte een beetje efficiënt op te slaan om hem in de winter tevoorschijn te halen. Hebben we dat eenmaal ontdekt, dan loopt de gasloze toekomst van een leien dakje.
Flip ten Cate | november | 2021
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: https://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief
Nieuwe Publicaties
Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64
-
Jaarverslag over 2022
In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.
-
Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw
Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw.
-
Duurzame Stadsgezichten
De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?