Kwaliteit van het kwartaalOnzichtbare zonnecollector op monumentaal dak

Foto: Q-roof

Een goed ontwerp, leerde ik ooit van een goed ontwerper, moet ‘zichzelf verklaren’. Het is zo vanzelfsprekend, dat het niet opvalt. Je snapt niet dat het überhaupt bedacht hoefde te worden. De verwarming van het stadhuis van Middelburg is zo’n gevalletje goed ontwerp.

Het van oorsprong middeleeuwse gebouw is belegd met leien dakpannen. Héél véél leien dakpannen. Een monument, uiteraard, dat na de verwoestende oorlogsbombardementen gotischer is opgebouwd dan ze in de gotiek voor mogelijk hadden gehouden. Pittoresk dus, een toeristentrekkend plaatje en daarom minder geschikt voor Chinese zonnepanelen.

Tussen de panlatten
Toen het dak gerenoveerd moest worden zag het innovatieve bedrijf Q-roof Solar (zonnepanelen en zonnecollectoren voor warm water) een kans. Al eerder hadden ze succesvol buizen met vloeistof tussen de panlatten van daken met dakpannen gelegd, nu probeerden ze hetzelfde trucje uit met het leistenen dak. Enige ruimte tussen het dakbeschot en de dakbedekking is vereist, want de buizen met op te warmen vloeistof moet je ergens kwijt. Hoewel lei vaak rechtstreeks op het dakbeschot wordt aangebracht, kan het ook best op panlatten. Met aluminium elementen om de hitte van de leien pannen over te brengen op de vloeistof.

Bloedwarm
Het systeem is samen met specialist Lei Import ontwikkeld en anderhalf jaar geleden in Middelburg op het dak gelegd. En zo ligt er, onzichtbaar, achter alle leien van het proefdak een zonnecollector. Niet alleen in de zomer wordt de vloeistof bloedwarm, ook een winterzonnetje verhit de leien nog tot een graadje of veertig. Het is een volgende stap in de energievoorziening van de toekomst. Nu nog een methode vinden om de overdadige zomerhitte een beetje efficiënt op te slaan om hem in de winter tevoorschijn te halen. Hebben we dat eenmaal ontdekt, dan loopt de gasloze toekomst van een leien dakje.    


Flip ten Cate | november | 2021
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: https://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief    

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag over 2021Jaarverslag over 2021

  Weinig fysieke bijeenkomsten in het corona-jaar 2021, maar des te meer online-activiteiten. De Federatie was actief op de beide benen die vorig jaar in de meerjarenvisie zijn geformuleerd: de facilitering van de zorg voor ruimtelijke kwaliteit op lokaal niveau waarin de Federatieleden actief zijn, en het vergroten van de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit op nationaal niveau.

  lees verder

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit