Kwaliteit van het kwartaalSierende zonnepanelen

 


Foto Barentsz ontdekkingshuizen  

Met uitzicht op een historische stolpboerderij aan de rand van het Unescolandschap van de Beemster is onlangs een stolp van de toekomst opgeleverd.  

De woning heeft de vorm - vierkant met een piramidedak - van de oude stolpen maar ‘het binnenwerk’ is geheel van deze tijd: duurzaam gebouwd van hout, optimaal geïsoleerd en energieneutraal, want bedekt met zonnepanelen, niet op het dak gelegd, maar erin geïntegreerd. Esthetisch net zo verantwoord als het bouwmateriaal. In plaats van de ontsierende toevoeging die zonnepanelen zo vaak zijn, werken de panelen hier als een moderne versiering.Tussen houten frames geplaatst, verwijzen zij direct naar de historische dakspiegels van pannen op de monumentale stolpboerderijen.

Het gebouw is ontworpen door architect Derk-Jan Wentink van Nieuw Nederland. Dit Baarnse bureau heeft zich toegelegd op het bouwen met hout, onder andere met hun bouwconcept voor houten nul-op-de-meterwoningen - Barentsz Ontdekkingshuizen. De regio Purmerend toont zich ambitieus op dit gebied. Hout is duurzaam, isolerend en milieuvriendelijk in tegenstelling tot bouwen met steen en beton dat veel bijdraagt aan het stikstofprobleem. Nieuw Nederland werkt aan een soortgelijk project een paar kilometer verderop: een stolpboerderij met drie woonschuren in Schermerhorn.

https://barentsz.nl/

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit