Kwaliteit van het kwartaalSierende zonnepanelen

 


Foto Barentsz ontdekkingshuizen  

Met uitzicht op een historische stolpboerderij aan de rand van het Unescolandschap van de Beemster is onlangs een stolp van de toekomst opgeleverd.  

De woning heeft de vorm - vierkant met een piramidedak - van de oude stolpen maar ‘het binnenwerk’ is geheel van deze tijd: duurzaam gebouwd van hout, optimaal geïsoleerd en energieneutraal, want bedekt met zonnepanelen, niet op het dak gelegd, maar erin geïntegreerd. Esthetisch net zo verantwoord als het bouwmateriaal. In plaats van de ontsierende toevoeging die zonnepanelen zo vaak zijn, werken de panelen hier als een moderne versiering.Tussen houten frames geplaatst, verwijzen zij direct naar de historische dakspiegels van pannen op de monumentale stolpboerderijen.

Het gebouw is ontworpen door architect Derk-Jan Wentink van Nieuw Nederland. Dit Baarnse bureau heeft zich toegelegd op het bouwen met hout, onder andere met hun bouwconcept voor houten nul-op-de-meterwoningen - Barentsz Ontdekkingshuizen. De regio Purmerend toont zich ambitieus op dit gebied. Hout is duurzaam, isolerend en milieuvriendelijk in tegenstelling tot bouwen met steen en beton dat veel bijdraagt aan het stikstofprobleem. Nieuw Nederland werkt aan een soortgelijk project een paar kilometer verderop: een stolpboerderij met drie woonschuren in Schermerhorn.

https://barentsz.nl/

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit