Kwaliteit van het kwartaalElfstedentocht zonder vorst


Veel vaker schaatsen op de grachten, zonder last van wakken (Foto: Waternet)

Hoewel we ‘kwaliteit van het kwartaal’ reserveren voor fraaie voorbeelden van projecten met een hoge ruimtelijke kwaliteit, deze keer aandacht voor een revolutionair plan, dat nog niet helemaal gerealiseerd is.

Andy van den Dobbelsteen voorziet een ‘Elfstedentocht’ door de Amsterdamse grachten bij temperaturen boven het vriespunt. De Delftse hoogleraar klimaat en duurzaamheid houdt zich intensief bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Gasloos, nul-op-de-meter, zonnepanelen, warmtepompen. Van die dingen.

Een kansrijke duurzame energiebron is oppervlaktewater. Met warmtewisselaars en -pompen is het mogelijk om gebouwen aangenaam te verwarmen door de temperatuur van het oppervlaktewater enkele graden te verlagen. De potentie is groot. Veel waterschappen zien zichzelf al als energieproducent.

Volgens Van den Dobbelsteen kan de aquathermische verwarming van grachtenpanden in Amsterdam ervoor zorgen dat de gracht bevriest terwijl de luchttemperatuur nog een graad of vier is. Veel vaker schaatsen op de gracht dus, en geen last meer van wakken onder de bruggen.

Hoewel het wat duurder is om hetzelfde in Friesland aan te leggen, vanwege de lage woningdichtheid, is het volgens hem beslist mogelijk om ondanks de opwarming van de aarde toch vaker een Elfstedentocht te rijden. Dat is nu eens bemoedigend nieuws, zo in de donkere dagen van december.  


Flip ten Cate | december | 2019
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit