Kwaliteit van het kwartaalElfstedentocht zonder vorst


Veel vaker schaatsen op de grachten, zonder last van wakken (Foto: Waternet)

Hoewel we ‘kwaliteit van het kwartaal’ reserveren voor fraaie voorbeelden van projecten met een hoge ruimtelijke kwaliteit, deze keer aandacht voor een revolutionair plan, dat nog niet helemaal gerealiseerd is.

Andy van den Dobbelsteen voorziet een ‘Elfstedentocht’ door de Amsterdamse grachten bij temperaturen boven het vriespunt. De Delftse hoogleraar klimaat en duurzaamheid houdt zich intensief bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Gasloos, nul-op-de-meter, zonnepanelen, warmtepompen. Van die dingen.

Een kansrijke duurzame energiebron is oppervlaktewater. Met warmtewisselaars en -pompen is het mogelijk om gebouwen aangenaam te verwarmen door de temperatuur van het oppervlaktewater enkele graden te verlagen. De potentie is groot. Veel waterschappen zien zichzelf al als energieproducent.

Volgens Van den Dobbelsteen kan de aquathermische verwarming van grachtenpanden in Amsterdam ervoor zorgen dat de gracht bevriest terwijl de luchttemperatuur nog een graad of vier is. Veel vaker schaatsen op de gracht dus, en geen last meer van wakken onder de bruggen.

Hoewel het wat duurder is om hetzelfde in Friesland aan te leggen, vanwege de lage woningdichtheid, is het volgens hem beslist mogelijk om ondanks de opwarming van de aarde toch vaker een Elfstedentocht te rijden. Dat is nu eens bemoedigend nieuws, zo in de donkere dagen van december.  


Flip ten Cate | december | 2019
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag over 2021Jaarverslag over 2021

  Weinig fysieke bijeenkomsten in het corona-jaar 2021, maar des te meer online-activiteiten. De Federatie was actief op de beide benen die vorig jaar in de meerjarenvisie zijn geformuleerd: de facilitering van de zorg voor ruimtelijke kwaliteit op lokaal niveau waarin de Federatieleden actief zijn, en het vergroten van de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit op nationaal niveau.

  lees verder

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit