Kwaliteit van het kwartaalElfstedentocht zonder vorst


Veel vaker schaatsen op de grachten, zonder last van wakken (Foto: Waternet)

Hoewel we ‘kwaliteit van het kwartaal’ reserveren voor fraaie voorbeelden van projecten met een hoge ruimtelijke kwaliteit, deze keer aandacht voor een revolutionair plan, dat nog niet helemaal gerealiseerd is.

Andy van den Dobbelsteen voorziet een ‘Elfstedentocht’ door de Amsterdamse grachten bij temperaturen boven het vriespunt. De Delftse hoogleraar klimaat en duurzaamheid houdt zich intensief bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Gasloos, nul-op-de-meter, zonnepanelen, warmtepompen. Van die dingen.

Een kansrijke duurzame energiebron is oppervlaktewater. Met warmtewisselaars en -pompen is het mogelijk om gebouwen aangenaam te verwarmen door de temperatuur van het oppervlaktewater enkele graden te verlagen. De potentie is groot. Veel waterschappen zien zichzelf al als energieproducent.

Volgens Van den Dobbelsteen kan de aquathermische verwarming van grachtenpanden in Amsterdam ervoor zorgen dat de gracht bevriest terwijl de luchttemperatuur nog een graad of vier is. Veel vaker schaatsen op de gracht dus, en geen last meer van wakken onder de bruggen.

Hoewel het wat duurder is om hetzelfde in Friesland aan te leggen, vanwege de lage woningdichtheid, is het volgens hem beslist mogelijk om ondanks de opwarming van de aarde toch vaker een Elfstedentocht te rijden. Dat is nu eens bemoedigend nieuws, zo in de donkere dagen van december.  


Flip ten Cate | december | 2019
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Davos KwaliteitssysteemDavos Kwaliteitssysteem

  8 criteria voor goede omgevingskwaliteit. De Verklaring van Davos is in 2021 uitgebreid met een Kwaliteitssysteem. Nu in Nederlandse vertaling!

  lees verder

 • Duurzaam, Mooi NederlandDuurzaam, Mooi Nederland

  Een film waarin de relatie tussen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit centraal staat. Vol praktijkvoorbeelden van situaties waarin ruimtelijke kwaliteit de duurzaamheidambities versterkt en andersom ingrepen in duurzaamheid leiden tot een Mooi Nederland. De film reikt (nieuwe) gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren de helpende hand.

  lees verder

 • Jaarverslag over 2021Jaarverslag over 2021

  Weinig fysieke bijeenkomsten in het corona-jaar 2021, maar des te meer online-activiteiten. De Federatie was actief op de beide benen die vorig jaar in de meerjarenvisie zijn geformuleerd: de facilitering van de zorg voor ruimtelijke kwaliteit op lokaal niveau waarin de Federatieleden actief zijn, en het vergroten van de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit op nationaal niveau.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit