Terugkomen op een beslissing is ook een kwaliteit

Het komt niet vaak voor dat ontwerper en opdrachtgever ten halve keren en eerdere verbouwingsplannen herzien. In Utrecht is dat gebeurd. 


Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

De glazen gevel van het Universiteitsmuseum zou vanwege de verbouwingsplannen voor het museum worden gesloopt. Dit ontwerp van Koen van Velzen kreeg in 1997 de Rietveldprijs voor het beste gebouw van Utrecht. Tegen de sloop rees fel verzet, van omwonenden, maar ook van het Cuypersgenootschap en van de oud-voorzitter van de Commissie voor Welstand en Monumenten, Tom Frantzen. Een petitie werd 581 maal ondertekend.

Het museum in de Lange Nieuwstraat is gebouwd voor 25.000 bezoekers per jaar, maar in 2017 kwamen er maar liefst 75.000. Al na twintig jaar moet het gebouw dus opnieuw op de schop. De Universiteit koos het Rotterdamse architectenbureau De Zwarte Hond uit om die opdracht uit te voeren. Aanvankelijk werd algehele sloop van de twintig jaar oude ‘nieuwbouw’ voorgesteld, inclusief de gevel, om daarmee de entree te vergroten en de expositievloer eveneens. 

Koerswijziging
Op de heftige kritiek volgde een stadsgesprek en De Zwarte Hond trad in overleg met het bureau van Koen van Velzen en het Cuypersgenootschap. In het nieuwe ontwerp – de directie van het museum spreekt van een compromis – wordt een deel van de kantoorruimte bij het museale deel getrokken, zodat ruimte gevonden is voor de vergroting van entree, expositieruimte en garderobes – zonder dat de karakteristieke gevel hoeft te verdwijnen. Het nieuwe plan is in vooroverleg gunstig besproken met de welstandscommissie. De initiatiefnemers van de petitie zijn blij met de koerswijziging. 


Flip ten Cate | oktober | 2019
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Davos KwaliteitssysteemDavos Kwaliteitssysteem

  8 criteria voor goede omgevingskwaliteit. De Verklaring van Davos is in 2021 uitgebreid met een Kwaliteitssysteem. Nu in Nederlandse vertaling!

  lees verder

 • Duurzaam, Mooi NederlandDuurzaam, Mooi Nederland

  Een film waarin de relatie tussen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit centraal staat. Vol praktijkvoorbeelden van situaties waarin ruimtelijke kwaliteit de duurzaamheidambities versterkt en andersom ingrepen in duurzaamheid leiden tot een Mooi Nederland. De film reikt (nieuwe) gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren de helpende hand.

  lees verder

 • Jaarverslag over 2021Jaarverslag over 2021

  Weinig fysieke bijeenkomsten in het corona-jaar 2021, maar des te meer online-activiteiten. De Federatie was actief op de beide benen die vorig jaar in de meerjarenvisie zijn geformuleerd: de facilitering van de zorg voor ruimtelijke kwaliteit op lokaal niveau waarin de Federatieleden actief zijn, en het vergroten van de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit op nationaal niveau.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit