Kwaliteit van het kwartaalAltijd weer dat schaamgroen


Zonnepanelen in het groen. Bron: verduurzaamenergieloket.nl

Het is nog maar een jaar of twee geleden dat landschapsarchitect Dirk Sijmons voorspelde dat er een moment zou komen dat boeren meer kunnen verdienen met het telen van zonnestroom dan met het telen van voedsel.

Een half jaar later was het al zo ver, en nu worden boeren inderdaad massaal benaderd door ontwikkelaars uit Duitsland of China, die zonnepanelen op hun grond willen leggen. Door de SDE+ subsidie is dat lucratief: dit najaar is er maar liefst voor vier miljard euro subsidie voor zonnestroomprojecten aangevraagd.

Een van de plannen is van energiereus Shell: meer dan 15 hectare ruitjesglas in Heerenveen, vlakbij het riviertje De Tjonger. Shell vindt de Friese organisatie voor ruimtelijke kwaliteit Hûs en Hiem op zijn pad. Ook al zijn de stellages na eerdere kritiek nu lager dan twee meter, de bouwsels en de hekwerken er omheen ‘tasten het open karakter van het beekdal en het landschappelijke beeld aan’. De gemeenteraad van Heerenveen gaat ondanks die bezwaren akkoord met het plan van Shell. Er komt namelijk een groen haagje voor. Dat onttrekt de panelen aan het uitzicht. Het beekdal ook.

Bedolven
Het gaat hard. Een piepkleine gemeente in Gelderland is bedolven onder vergunningaanvragen, gebaseerd op evenzovele overeenkomsten tussen boeren en investeerders; ze voldoen allemaal aan de subsidieregeling SDE+. Ambtenaren worden er panisch van. Overeenkomsten die variëren tussen 3 en 25 hectare grond, de subsidieregeling stimuleert de panelen zo efficiënt mogelijk neer te leggen – zonder groenstroken ertussen dus – en zo dicht mogelijk bij een bestaand verdeelstation van elektra. De gemeente heeft z’n ruimtelijke beleid gelukkig op orde, en verwacht op grond daarvan maar twee van de circa 50 aanvragen te kunnen honoreren. Voorspelbaar resultaat: 48 teleurgestelde gele hesjes.

Kan het anders? Het is met een lampje zoeken naar projecten waar zonnepanelen een verrijking zijn voor de omgevingskwaliteit. Wellicht dat Solarpark De Kwekerij een beetje in de buurt komt. Het ligt in een ander klein Gelderse plaatsje, Hengelo, naast een nieuwbouwwijk. Een recreatieterrein met ecologisch verantwoorde slootjes, picknicktafels, een kampvuurplaats, een plukbos en een begrazing door brilschapen. En 6978 zonnepanelen, die de stroom voor 550 huizen leveren. Openbaar toegankelijk. Je kan er met je aangelijnde hond tussendoor lopen, en graffiti op spuiten, als je wilt. In Hengelo wil niemand dat. ’t Is beter dan verstoppen achter schaamgroen, maar het blijft een vreemde eend in de bijt.

Welkomstbord bij zonnepark in Hengelo (detail)


FtC | december | 2018
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 


Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit