Kwaliteit van het kwartaalAltijd weer dat schaamgroen


Zonnepanelen in het groen. Bron: verduurzaamenergieloket.nl

Het is nog maar een jaar of twee geleden dat landschapsarchitect Dirk Sijmons voorspelde dat er een moment zou komen dat boeren meer kunnen verdienen met het telen van zonnestroom dan met het telen van voedsel.

Een half jaar later was het al zo ver, en nu worden boeren inderdaad massaal benaderd door ontwikkelaars uit Duitsland of China, die zonnepanelen op hun grond willen leggen. Door de SDE+ subsidie is dat lucratief: dit najaar is er maar liefst voor vier miljard euro subsidie voor zonnestroomprojecten aangevraagd.

Een van de plannen is van energiereus Shell: meer dan 15 hectare ruitjesglas in Heerenveen, vlakbij het riviertje De Tjonger. Shell vindt de Friese organisatie voor ruimtelijke kwaliteit Hûs en Hiem op zijn pad. Ook al zijn de stellages na eerdere kritiek nu lager dan twee meter, de bouwsels en de hekwerken er omheen ‘tasten het open karakter van het beekdal en het landschappelijke beeld aan’. De gemeenteraad van Heerenveen gaat ondanks die bezwaren akkoord met het plan van Shell. Er komt namelijk een groen haagje voor. Dat onttrekt de panelen aan het uitzicht. Het beekdal ook.

Bedolven
Het gaat hard. Een piepkleine gemeente in Gelderland is bedolven onder vergunningaanvragen, gebaseerd op evenzovele overeenkomsten tussen boeren en investeerders; ze voldoen allemaal aan de subsidieregeling SDE+. Ambtenaren worden er panisch van. Overeenkomsten die variëren tussen 3 en 25 hectare grond, de subsidieregeling stimuleert de panelen zo efficiënt mogelijk neer te leggen – zonder groenstroken ertussen dus – en zo dicht mogelijk bij een bestaand verdeelstation van elektra. De gemeente heeft z’n ruimtelijke beleid gelukkig op orde, en verwacht op grond daarvan maar twee van de circa 50 aanvragen te kunnen honoreren. Voorspelbaar resultaat: 48 teleurgestelde gele hesjes.

Kan het anders? Het is met een lampje zoeken naar projecten waar zonnepanelen een verrijking zijn voor de omgevingskwaliteit. Wellicht dat Solarpark De Kwekerij een beetje in de buurt komt. Het ligt in een ander klein Gelderse plaatsje, Hengelo, naast een nieuwbouwwijk. Een recreatieterrein met ecologisch verantwoorde slootjes, picknicktafels, een kampvuurplaats, een plukbos en een begrazing door brilschapen. En 6978 zonnepanelen, die de stroom voor 550 huizen leveren. Openbaar toegankelijk. Je kan er met je aangelijnde hond tussendoor lopen, en graffiti op spuiten, als je wilt. In Hengelo wil niemand dat. ’t Is beter dan verstoppen achter schaamgroen, maar het blijft een vreemde eend in de bijt.

Welkomstbord bij zonnepark in Hengelo (detail)


FtC | december | 2018
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 


Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit