Prominent op voorpagina

Het stond er prominent op 22 september jongstleden in NRC Handelsblad:
Gemeente Rotterdam zoekt Architect-lid & Burger-lid.

Rechtsboven op de voorpagina, direct naast het masthead (zoals in vaktermen de krantentitel heet). Een plek die de krant reserveert voor aankondigingen van features in het binnenwerk en waar soms wordt gezocht naar voorzitters van raden van bestuur en andere ‘zwaargewichten’ in bedrijfsleven en institutioneel Nederland.

Precies, reageert voorzitter Han Michel van de Rotterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten. ‘We willen iemand met een beetje gezag en we willen geen kansen laten liggen, voorkomen dat geschikte mensen de vacature missen.’

De commissie doet het altijd, zo’n teaser plaatsen op de voorpagina voor vacatures, al staat de advertentie meestal op de onderkant van de pagina. Niet alleen in NRC Handelsblad maar ook in De Volkskrant. Het past een stad die zich profileert als architectuurstad, zegt Michel.  ‘Een stad die prestige ontleent aan de architectuur moet niet bescheiden werven voor leden van een commissie die de plannen voor de stad beoordeelt en beïnvloedt.

Bezoekers
Direct nadat de advertentie in de kranten verscheen, merkte Michel al effect. ‘Afgezien van een enkele fan die regelmatig commissievergaderingen bezoekt, komen er alleen mensen die betrokken zijn bij plannen die op de agenda staan. Maar opeens zag ik op de publieke tribune ook andere bezoekers. “Wat brengt u hier?”, vroeg ik hen en ze antwoordden allemaal hetzelfde: “ik las de advertentie en ik wilde eens kijken wat het inhield”.’

Respons
De respons op de advertentie is behoorlijk groot, vertelt secretaris van de commissie Brechje Pronk. Meer dan veertig sollicitaties kwamen binnen voor de vacature van architectlid. Als potentieel burgerlid meldden zich iets meer dan zestig mensen.
Het burgerlid moet een Rotterdammer zijn zonder professionele banden met de architectuur. Pronk: ‘Je wilt toch die andere blik.’
Waar hebben zij wel hun wortels? ‘In de creatieve industrie (ontwerpers) en het sociaal maatschappelijk domein bijvoorbeeld’, zegt Pronk. ‘Er zijn ook veel verzamelaars van bestuursfuncties bij en een behoorlijke groep bestaat uit actieve bewoners.’

In de reacties op de vacature voor architectlid viel vooral het gering aantal vrouwen op: drie op de veertig. Bij de burgerleden was de verhouding 23 op ruim zestig.


Marijke Bovens | oktober | 2018
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit