Kwaliteit van het kwartaal: Somberen over zon

Op de Vakbeurs Energie tref je de laatste innovaties aan met betrekking tot zonnepanelen, warmtepompen, windenergie en isolatietechnieken. In één van de vorige edities van de vakbeurs buitelden fabrikanten over elkaar heen in hun claims om de meest esthetische oplossing op het gebied van zonnepanelen.

Das war einmal. Esthetiek lijkt geen thema meer en de beurs toonde weinig inventiviteit. Waar zijn de energieproducerende vensterruiten gebleven? De elektriciteitopwekkende verf? Waar blijven de gigajoules met andere energiebronnen, zoals kroos (daar schijnt Wageningen Universiteit aan te werken)?  Zelfs de dakpan-met-zonnepaneel van de firma ZEP was op de beurs niet aanwezig. Eén stand toonde in een weggestopt hoekje zijn gekleurde zonnepanelen: groen, rood, geel, wit, blauw. Maar worden die al in gebouwde projecten toegepast?

Verrassend weinig was er op de beurs te vinden over ‘passief bouwen’: een optimaal gebruik van fysische eigenschappen van zon (warmte) en wind (koeling, ventilatie) opdat energiegebruiik voor motoren niet nodig is.

Amerikaanse koelkast
Vóór de massale belangstelling van photovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit produceren, ging zonne-energie vooral over het opwarmen van water in zonnecollectoren en de opslag en distributie ervan via zonneboilers. Ook daarover op de beurs bedroevend weinig, terwijl de verwarming van tapwater en leefruimtes een acuut vraagstuk is nu we van het gas af gaan. Ja, er waren op de beurs veel warmtepompen vol met techniek en minstens zo groot als een Amerikaanse koelkast. De innovatie beperkt zich tot het geluidsniveau van die krengen, er was geen enkele bij die fraai is vormgegeven.

Warm balkonhek
Daarom hierbij een oud plaatje. Een complexje van zes gezinsappartementen in Zürich uit 2002 (sic!), genaamd Sunny Woods en ontworpen door zonne-architect Beat Kämpfen. Voor de warmtevraag geheel onafhankelijk van fossiele energie, dankzij de uitgekiende zon-oriëntatie, goede isolatie en PV panelen op het dak. Let vooral op het balkonhek: het is een zonnecollector van horizontale vacuümbuizen, waarmee je zelfs aan de flank van de sneeuwrijke Alpen ook ’s winters prima warm douchen kan.


Flip ten Cate | oktober | 2018
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit