Kwaliteit van het kwartaal: Somberen over zon

Op de Vakbeurs Energie tref je de laatste innovaties aan met betrekking tot zonnepanelen, warmtepompen, windenergie en isolatietechnieken. In één van de vorige edities van de vakbeurs buitelden fabrikanten over elkaar heen in hun claims om de meest esthetische oplossing op het gebied van zonnepanelen.

Das war einmal. Esthetiek lijkt geen thema meer en de beurs toonde weinig inventiviteit. Waar zijn de energieproducerende vensterruiten gebleven? De elektriciteitopwekkende verf? Waar blijven de gigajoules met andere energiebronnen, zoals kroos (daar schijnt Wageningen Universiteit aan te werken)?  Zelfs de dakpan-met-zonnepaneel van de firma ZEP was op de beurs niet aanwezig. Eén stand toonde in een weggestopt hoekje zijn gekleurde zonnepanelen: groen, rood, geel, wit, blauw. Maar worden die al in gebouwde projecten toegepast?

Verrassend weinig was er op de beurs te vinden over ‘passief bouwen’: een optimaal gebruik van fysische eigenschappen van zon (warmte) en wind (koeling, ventilatie) opdat energiegebruiik voor motoren niet nodig is.

Amerikaanse koelkast
Vóór de massale belangstelling van photovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit produceren, ging zonne-energie vooral over het opwarmen van water in zonnecollectoren en de opslag en distributie ervan via zonneboilers. Ook daarover op de beurs bedroevend weinig, terwijl de verwarming van tapwater en leefruimtes een acuut vraagstuk is nu we van het gas af gaan. Ja, er waren op de beurs veel warmtepompen vol met techniek en minstens zo groot als een Amerikaanse koelkast. De innovatie beperkt zich tot het geluidsniveau van die krengen, er was geen enkele bij die fraai is vormgegeven.

Warm balkonhek
Daarom hierbij een oud plaatje. Een complexje van zes gezinsappartementen in Zürich uit 2002 (sic!), genaamd Sunny Woods en ontworpen door zonne-architect Beat Kämpfen. Voor de warmtevraag geheel onafhankelijk van fossiele energie, dankzij de uitgekiende zon-oriëntatie, goede isolatie en PV panelen op het dak. Let vooral op het balkonhek: het is een zonnecollector van horizontale vacuümbuizen, waarmee je zelfs aan de flank van de sneeuwrijke Alpen ook ’s winters prima warm douchen kan.


Flip ten Cate | oktober | 2018
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit