Kwaliteit van het kwartaal

Toch nog even terugkomen op die vervelende zonnepanelen. Soms zijn ze werkelijk een doorn in het oog. Zo twitterde Henk Hoogeveen bovenstaande situatie aan de rand van het beschermde dorpsgezicht van Rhenen. Heb je, kennelijk onder architectuur, een huis laten bouwen, kom je er na oplevering achter dat je de duurzaamheid bent vergeten. Kwak je er nog even een paar standaard zonnepanelen op - en weg is je zorgvuldige ontwerp!

Het is toch uiterst verbazend dat er nog steeds nieuwbouw wordt opgeleverd, waar de zonnepanelen niet ín de dakbedekking worden verwerkt. Je hebt in de PV-wereld zogenaamde BIPV en BAPV-toepassingen: Building Integrated Photovolaic systems en Building Applied Photovoltaic systems. Er zijn wel wat kinderziektes geweest met die BIPV-systemen, vooral met de koeling van de panelen die koud op het isolatieschuim liggen, maar dat is wel achter de rug. Er zijn inmiddels zoveel energieproducerende bouw-elementen op de markt, van folies tot verf, dat het echt een misser is als er nog woningen ontworpen worden waar de panelen (in standaardmaten uit China geïmporteerd, dus nooit passend) er achteraf op gemonteerd moeten worden.

Op de website MooiZon.nl heeft de Federatie tips gegeven over de beste manier om BAPV-panelen neer te leggen. We hebben het daar (nog)  niet gehad over de dakpan-zonnepaneeltjes van ZEP en evenmin over de zonnepanelen in dezelfde kleur als de dakpannen. Het gaat namelijk om innovaties die momenteel nog onvoldoende gunstig presteren op prijs-prestatie.

Hoe meer aandacht voor dit soort innovaties, hoe groter de vraag zal worden, en hoe gunstiger dus de prijs-prestatieverhouding.

Rood is iets beter

Daarom ditmaal aandacht voor rode zonnepanelen. Ze zijn door onze fotograaf gespot in Waterwijk, Nesselanden, op een tien jaar oude Vinex-woning. Fraai, als je er recht voor staat, maar zo van opzij, met schuine lichtinval, zie je toch gewoon een glanzend, hard oppervlak dat niets te maken heeft met de dakpannen eronder. Het is een stuk beter dan de blauw-glanzende panelen met glimmend aluminium kader, maar het blijft behelpen.


FtC | juli | 2018
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit