Laat boerderij niet verkommeren


Dit jaar verliezen 2000 boerderijen hun agrarische functie. Herbestemmen of slopen? Het antwoord van de Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland is helder: Gebruik die boerderij!

In het gelijknamige manifest dat onlangs is verspreid, doet de Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland een dringend beroep op overheden, ontwikkelaars, eigenaren en bewoners, om het historisch potentieel van het platteland te benutten. Bewaar niet alleen de historie, maar laat de historie doorklinken in de toekomst, luidt de oproep.

Volgens schattingen genoemd in het manifest zal tot 2030 het aantal boerenbedrijven afnemen met meer dan 20.000. Ook uit recente cijfers van de makelaarsvereniging NVM blijkt dat het platteland een grote leegstand te wachten staat. Nu staat zo’n 11 miljoen m2 agrarische bebouwing leeg (notitie ‘Impuls voor een vitaal platteland’, november 2017). Die leegstand zal oplopen tot 51 miljoen m2 in 2030 en overtreft hiermee de leegstand in de Nederlandse kantoren- en winkelmarkt. In Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel is de leegstand op het platteland het grootst.

De risico’s van leegstaande complexen zijn legio: verwaarlozing van erven en verloedering van het landschap; asbestvezels in het milieu; criminele activiteiten als hennepkwekerijen en drugslaboratoria en druk van criminelen op boeren om ‘mee te werken’; sociale problemen als vereenzaming en verarming.

De  oproep om waarde van de boerderijen te erkennen en dit erfgoed een actieve rol te geven in toekomstige ontwikkeling van het platteland, zet de stichting kracht bij met sprekende voorbeelden. Een hospice in Meppel, wooneenheden in Anna Pauwlona, zorgboerderijen in Oterleek (NH) en Lettele (Overijssel), multifunctioneel complex (vergaderen, fruitteelt en natuur) in Veessen (Gld), bakkerij/restaurant in Bunnik en energieneutrale restauratie in Baak.

http://www.agrarischerfgoed.nl/8518/algemeen/gebruik-de-boerderij/#.WjkLpYV4s-8


MB | december 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:

http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit