Laat boerderij niet verkommeren


Dit jaar verliezen 2000 boerderijen hun agrarische functie. Herbestemmen of slopen? Het antwoord van de Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland is helder: Gebruik die boerderij!

In het gelijknamige manifest dat onlangs is verspreid, doet de Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland een dringend beroep op overheden, ontwikkelaars, eigenaren en bewoners, om het historisch potentieel van het platteland te benutten. Bewaar niet alleen de historie, maar laat de historie doorklinken in de toekomst, luidt de oproep.

Volgens schattingen genoemd in het manifest zal tot 2030 het aantal boerenbedrijven afnemen met meer dan 20.000. Ook uit recente cijfers van de makelaarsvereniging NVM blijkt dat het platteland een grote leegstand te wachten staat. Nu staat zo’n 11 miljoen m2 agrarische bebouwing leeg (notitie ‘Impuls voor een vitaal platteland’, november 2017). Die leegstand zal oplopen tot 51 miljoen m2 in 2030 en overtreft hiermee de leegstand in de Nederlandse kantoren- en winkelmarkt. In Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel is de leegstand op het platteland het grootst.

De risico’s van leegstaande complexen zijn legio: verwaarlozing van erven en verloedering van het landschap; asbestvezels in het milieu; criminele activiteiten als hennepkwekerijen en drugslaboratoria en druk van criminelen op boeren om ‘mee te werken’; sociale problemen als vereenzaming en verarming.

De  oproep om waarde van de boerderijen te erkennen en dit erfgoed een actieve rol te geven in toekomstige ontwikkeling van het platteland, zet de stichting kracht bij met sprekende voorbeelden. Een hospice in Meppel, wooneenheden in Anna Pauwlona, zorgboerderijen in Oterleek (NH) en Lettele (Overijssel), multifunctioneel complex (vergaderen, fruitteelt en natuur) in Veessen (Gld), bakkerij/restaurant in Bunnik en energieneutrale restauratie in Baak.

http://www.agrarischerfgoed.nl/8518/algemeen/gebruik-de-boerderij/#.WjkLpYV4s-8


MB | december 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:

http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2017Jaarverslag 2017

  Veel activiteiten in een productief jaar!

  lees verder

 • Handreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteitHandreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteit

  Isolatie en energieopwekking zullen het aangezicht van Nederland gaan veranderen. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, omdat we houden van ons land. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voorkomt dat de energietransitie stagneert door gebrek aan draagvlak. Stroomversnelling en Federatie schreven een handreiking voor gemeenten

  lees verder

 • Schetsboek OOKSchetsboek OOK

  Het Schetsboek voor een Omgevingsplan Op Kwaliteit scherpt het denken over dit nieuwe instrument.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit