Windkijker toont impact turbine op landschap

 

Discussies over plaatsing van windmolens lopen vaak hoog op. Om beter zicht te krijgen op het effect van windmolens, ontwikkelde het Gelders Genootschap de Windkijker

De kleine windmolentjes in de doos van landschapsarchitect Aditi Kho ogen schattig. Fragiel en onschuldig speelgoed. Maar correct geplaatst op het einde van de Windkijker, groeien ze uit tot hun ware grootte. Want met deze Windkijker kan je het effect van een windmolen op een afstand tussen de 600 en 5000 meter vanaf elke willekeurige plek bekijken. Beter dan met fotocollages of tekeningen, krijg je met de Windkijker een realistisch idee van de impact van plaatsing. Soms valt het mee, soms is het schrikken.

De Windkijker is, in samenwerking met industrieel vormgever Henrik de Goffau, ontwikkeld door het Gelders Genootschap. Aditi Kho organiseert workshops Windkijker, waarin met een kleine groep zelf gekozen locaties bezocht worden. Dan kan er in het open veld gediscussieerd worden.


Marijke Bovens  | oktober 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit