Ranke torens in Iran zorgen voor verkoeling

 Windtorens in de Iraanse woestijnstad Yazd (Foto FtC)

Kwaliteit van het kwartaal

Het is een misverstand om te denken dat wij Hollanders qua waterhuishouding en windmolens een historische voorsprong hebben. Water wegpompen, dat kunnen we, maar voor de rest kan je beter te rade gaan bij woestijnsteden, waar ze al eeuwen wind en water nodig hebben.

Neem de stad Yazd, in de Iraanse woestijn, waar het bijna altijd heter dan 40˚ C is. Daar staan op de meeste huizen torens die de wind uit alle windstreken vangen, door hun konische binnenste versterken en naar omlaag voeren, zodat in huis steeds een briesje waait. Heb je geen mechanische ventilator nodig. Het briesje waait eerst over het waterbassin dat in elke kelder aan het ondergrondse kanalenstelsel is gekoppeld, zodat het ook nog eens fris is: airco overbodig. En dat alles motorloos.

Iets minder ranke windtoren op Utrechts woonflat (Foto FtC)

Hij is nog wat lomp, die windturbine op het flatgebouw in Utrecht Overvecht. Maar hij hanteert hetzelfde principe. Vang de wind en versterk hem. Wij laten er dan een rotor op draaien (zodat de airco aan kan). Goed plan, maar nu nog net zo rank als in Yazd.


FtC | oktober 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:

http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2017Jaarverslag 2017

  Veel activiteiten in een productief jaar!

  lees verder

 • Handreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteitHandreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteit

  Isolatie en energieopwekking zullen het aangezicht van Nederland gaan veranderen. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, omdat we houden van ons land. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voorkomt dat de energietransitie stagneert door gebrek aan draagvlak. Stroomversnelling en Federatie schreven een handreiking voor gemeenten

  lees verder

 • Schetsboek OOKSchetsboek OOK

  Het Schetsboek voor een Omgevingsplan Op Kwaliteit scherpt het denken over dit nieuwe instrument.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit