Ranke torens in Iran zorgen voor verkoeling

 Windtorens in de Iraanse woestijnstad Yazd (Foto FtC)

Kwaliteit van het kwartaal

Het is een misverstand om te denken dat wij Hollanders qua waterhuishouding en windmolens een historische voorsprong hebben. Water wegpompen, dat kunnen we, maar voor de rest kan je beter te rade gaan bij woestijnsteden, waar ze al eeuwen wind en water nodig hebben.

Neem de stad Yazd, in de Iraanse woestijn, waar het bijna altijd heter dan 40˚ C is. Daar staan op de meeste huizen torens die de wind uit alle windstreken vangen, door hun konische binnenste versterken en naar omlaag voeren, zodat in huis steeds een briesje waait. Heb je geen mechanische ventilator nodig. Het briesje waait eerst over het waterbassin dat in elke kelder aan het ondergrondse kanalenstelsel is gekoppeld, zodat het ook nog eens fris is: airco overbodig. En dat alles motorloos.

Iets minder ranke windtoren op Utrechts woonflat (Foto FtC)

Hij is nog wat lomp, die windturbine op het flatgebouw in Utrecht Overvecht. Maar hij hanteert hetzelfde principe. Vang de wind en versterk hem. Wij laten er dan een rotor op draaien (zodat de airco aan kan). Goed plan, maar nu nog net zo rank als in Yazd.


FtC | oktober 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:

http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

 • Jaarverslag 2019Jaarverslag 2019

  2019 was onder meer het jaar van werkbezoek van minister Ollongren aan onze Federatie. En we richtten de focus op de culturele daad die het bouwen aan een duurzame toekomst vooral óók is.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit