Ranke torens in Iran zorgen voor verkoeling

 Windtorens in de Iraanse woestijnstad Yazd (Foto FtC)

Kwaliteit van het kwartaal

Het is een misverstand om te denken dat wij Hollanders qua waterhuishouding en windmolens een historische voorsprong hebben. Water wegpompen, dat kunnen we, maar voor de rest kan je beter te rade gaan bij woestijnsteden, waar ze al eeuwen wind en water nodig hebben.

Neem de stad Yazd, in de Iraanse woestijn, waar het bijna altijd heter dan 40˚ C is. Daar staan op de meeste huizen torens die de wind uit alle windstreken vangen, door hun konische binnenste versterken en naar omlaag voeren, zodat in huis steeds een briesje waait. Heb je geen mechanische ventilator nodig. Het briesje waait eerst over het waterbassin dat in elke kelder aan het ondergrondse kanalenstelsel is gekoppeld, zodat het ook nog eens fris is: airco overbodig. En dat alles motorloos.

Iets minder ranke windtoren op Utrechts woonflat (Foto FtC)

Hij is nog wat lomp, die windturbine op het flatgebouw in Utrecht Overvecht. Maar hij hanteert hetzelfde principe. Vang de wind en versterk hem. Wij laten er dan een rotor op draaien (zodat de airco aan kan). Goed plan, maar nu nog net zo rank als in Yazd.


FtC | oktober 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:

http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit