Zomerhuisjes op Vlieland

Een van de acht zomerhuisjes op Vlieland

‘Laat de kust met rust’ riep anderhalf jaar geleden een naïeve menigte, aangevoerd door Natuurmonumenten. Er is inmiddels een Kustpact gesloten zonder tanden. Alle bestaande ideeën voor recreatiebouwsels mogen de komende jaren gerealiseerd worden en er komt een zonering: daar waar nu al niet gebouwd mag worden, mag dat straks ook niet. Tel uit je winst!

De fietsconferentie MooiKust die vorig jaar de gehele kust langsgefietst heeft, stelde vast dat het grootste probleem van de kustbebouwing niet kwantitatief, maar kwalitatief is. En dat de kans dus ligt in het verhogen van de publieke kwaliteit van de bebouwing.

Kijk, dat hebben ze op Vlieland goed begrepen. De exploitant van de bomvolle camping Stortemelk biedt tentplaatsen aan, tenthuisjes, en sinds heel kort een paar zomerhuisjes. Omdat ze in het prachtige aanpalende bosgebied staan, en alleen al daarom kunnen rekenen op veel oppositie, moesten ze een verrijking zijn voor de omgeving. Dat is gelukt. Er staan er nu acht, onder architectuur ontworpen. Er komen er nog acht. Een bescheiden aantal, een lust voor het oog, als pleister op de wonde van hen die het bos graag onbebouwd hadden willen houden.

 

FtC | juli 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit