Zomerhuisjes op Vlieland

Een van de acht zomerhuisjes op Vlieland

‘Laat de kust met rust’ riep anderhalf jaar geleden een naïeve menigte, aangevoerd door Natuurmonumenten. Er is inmiddels een Kustpact gesloten zonder tanden. Alle bestaande ideeën voor recreatiebouwsels mogen de komende jaren gerealiseerd worden en er komt een zonering: daar waar nu al niet gebouwd mag worden, mag dat straks ook niet. Tel uit je winst!

De fietsconferentie MooiKust die vorig jaar de gehele kust langsgefietst heeft, stelde vast dat het grootste probleem van de kustbebouwing niet kwantitatief, maar kwalitatief is. En dat de kans dus ligt in het verhogen van de publieke kwaliteit van de bebouwing.

Kijk, dat hebben ze op Vlieland goed begrepen. De exploitant van de bomvolle camping Stortemelk biedt tentplaatsen aan, tenthuisjes, en sinds heel kort een paar zomerhuisjes. Omdat ze in het prachtige aanpalende bosgebied staan, en alleen al daarom kunnen rekenen op veel oppositie, moesten ze een verrijking zijn voor de omgeving. Dat is gelukt. Er staan er nu acht, onder architectuur ontworpen. Er komen er nog acht. Een bescheiden aantal, een lust voor het oog, als pleister op de wonde van hen die het bos graag onbebouwd hadden willen houden.

 

FtC | juli 2017
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit