Mooiwaarts in Vlaardingen

De zesde editie van het Mooiwaartscafé vindt plaats op 29 maart in Vlaardingen. Het thema is ‘Ruimtelijke kwaliteit, stip op de horizon’. Met een bootexcursie langs de Rivierzone Vlaardingen om 13.30 uur en beauty, brains & beer met Mooiwaarts, Dorp, Stad en Land, Vlaardingen en Zuid-Holland


THEMA: Ruimtelijke kwaliteit, Stip op de Horizon

In het Mooiwaartscafé praten we over de vraag hoe de beste ruimtelijke kwaliteit in Nederland van nu en later tot stand komt. Het café trekt door het land. Het zesde café is in Vlaardingen, midden in de Rijnmond.  Een drukte van belang: hoge bevolkingsdichtheid, veel industrie, grote milieuvraagstukken en belangrijke erfgoedwaarden. Die functies lijken elkaar steeds in de weg te zitten. De industrie mag de gezondheid niet bedreigen, kwaliteitsbehoud mag de economische ontwikkeling niet blokkeren. Kan het slimmer? Kunnen we afstappen van de defensieve, beschermende houding, en elke investering zien als een kwaliteitsimpuls? Wie heeft nog de regie, en hoe spelen bewoners een rol in deze wereld van experts?

Programma

Openingswoord: Hans Versluijs (wethouder gemeente Vlaardingen)
Column: Harm Veenenbos  (provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit Zuid-Holland)
Film: Serge Calon met hierin Martijn Oosterhuis (adviseur omgevingskwaliteit Dorp, Stad en Land)
Powerinterviews van moderator Michiel Hulshof met:
- Desiree Eggink (stedenbouwkundige bureau Rijnboutt)
- Arie Deelen (plv. directeur DCMR)
- Kees Rouw (cultuurhistorisch architect)
- Gerben van Dijk (voorzitter Herbestemmingsteam)
- Ton Jansen (directeur Dorp, Stad en Land)

Ook is het mogelijk om door een VR-bril van bureau Rijnboutt te kijken naar de ontwikkelingen van de Rivierzone.

Voorafgaand aan het café wordt ook een rondleiding georganiseerd. Deze start om 13.30 uur bij het Deltahotel.
De excursie biedt een snelle blik op de Rivierzone. Met watertaxi’s kun je vanaf de Nieuwe Waterweg het (toekomstig) havenfront van Vlaardingen bewonderen en in de havens de cultuurhistorie en bedrijvigheid bekijken. Vlaardingen is groot geworden met de haringvisserij en industrie, dat is heel goed waarneembaar. De sluis, de pakhuizen, de kades, de fabrieken zijn voor een groot deel te zien en te beleven, hoewel een deel aan een grondige opknapbeurt toe is. Er wordt hard gewerkt aan de stedenbouwkundige transformatie en het ontwikkelen van aantrekkelijk woongebieden in de Rivierzone.

Aanmelden voor het café (dat om 14.30 start): hoeft niet, maar is wel verstandig als u verzekerd wilt zijn van een plek! Vol is vol.
Klik hier om aan te melden.
Let op: aanmelden voor de excursie van 13.30 uur is wel nodig in verband met de capaciteit van de watertaxi's.

 Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit