Kwaliteit van het kwartaal: vriendelijke variant

Leiden koopt 135 ‘Finch Buildings’. Tijdelijke huizen voor asielzoekers, studenten en andere woningzoekenden. Maar dan mooie.

Is het mogelijk om snel en flexibel in te spelen op een plotselinge komst van asielzoekers zonder hen in tenten onder te brengen of andere inferieure bouwwerken? Die vraag hield rijksbouwmeester Floris Alkemade bezig, en hij schreef er vorig jaar de prijsvraag A home away from home voor uit.

Inmiddels heeft de gemeente Leiden 135 tijdelijke woningen aangeschaft van één van de zes winnaars: de duurzame Finch buildings. Het is een uitermate vriendelijke variant op de onooglijke zeecontainers waarin in tal van studentensteden de academici-in-spe worden gestapeld. Om niet het verwijt te krijgen dat asielzoekers worden voorgetrokken, huisvest Leiden ook andere urgent woningzoekenden en studenten in de nieuwe tijdelijke woningen.


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit