Kwaliteit van het kwartaal: vriendelijke variant

Leiden koopt 135 ‘Finch Buildings’. Tijdelijke huizen voor asielzoekers, studenten en andere woningzoekenden. Maar dan mooie.

Is het mogelijk om snel en flexibel in te spelen op een plotselinge komst van asielzoekers zonder hen in tenten onder te brengen of andere inferieure bouwwerken? Die vraag hield rijksbouwmeester Floris Alkemade bezig, en hij schreef er vorig jaar de prijsvraag A home away from home voor uit.

Inmiddels heeft de gemeente Leiden 135 tijdelijke woningen aangeschaft van één van de zes winnaars: de duurzame Finch buildings. Het is een uitermate vriendelijke variant op de onooglijke zeecontainers waarin in tal van studentensteden de academici-in-spe worden gestapeld. Om niet het verwijt te krijgen dat asielzoekers worden voorgetrokken, huisvest Leiden ook andere urgent woningzoekenden en studenten in de nieuwe tijdelijke woningen.


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit