Kwaliteit van het kwartaal: vriendelijke variant

Leiden koopt 135 ‘Finch Buildings’. Tijdelijke huizen voor asielzoekers, studenten en andere woningzoekenden. Maar dan mooie.

Is het mogelijk om snel en flexibel in te spelen op een plotselinge komst van asielzoekers zonder hen in tenten onder te brengen of andere inferieure bouwwerken? Die vraag hield rijksbouwmeester Floris Alkemade bezig, en hij schreef er vorig jaar de prijsvraag A home away from home voor uit.

Inmiddels heeft de gemeente Leiden 135 tijdelijke woningen aangeschaft van één van de zes winnaars: de duurzame Finch buildings. Het is een uitermate vriendelijke variant op de onooglijke zeecontainers waarin in tal van studentensteden de academici-in-spe worden gestapeld. Om niet het verwijt te krijgen dat asielzoekers worden voorgetrokken, huisvest Leiden ook andere urgent woningzoekenden en studenten in de nieuwe tijdelijke woningen.


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2017Jaarverslag 2017

  Veel activiteiten in een productief jaar!

  lees verder

 • Handreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteitHandreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteit

  Isolatie en energieopwekking zullen het aangezicht van Nederland gaan veranderen. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, omdat we houden van ons land. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voorkomt dat de energietransitie stagneert door gebrek aan draagvlak. Stroomversnelling en Federatie schreven een handreiking voor gemeenten

  lees verder

 • Schetsboek OOKSchetsboek OOK

  Het Schetsboek voor een Omgevingsplan Op Kwaliteit scherpt het denken over dit nieuwe instrument.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit