Agenda: Gelders mooi en Utrechtse kwaliteit

'Maak Gelderland mooier'. Onder deze titel schrijft de provincie Gelderland een ideeënprijsvraag uit. Ontwerpend en onderzoekend Gelderland en zij die zich met Gelderland verbonden voelen kunnen meedingen. Individueel of in teamverband.

Brug De Oversteek die Nijmegen verbindt met de Waalsprong

De provincie wil met de prijsvraag een breed deskundig publiek aanspreken. Het gaat om maatschappelijke organisaties, waterschappen, ontwerpbureaus, omgevingsdiensten, kennisinstellingen, milieugroepen, heemschutkringen, cultuurverenigingen, dorps- en wijkraden, gemeentelijke ambtenarenteams, stichtingsbesturen etc.
Particulieren kunnen ook meedingen al dan niet in teamverband. Studenten, kunstenaars, onderzoekers, gebiedsintendanten, landgoedeigenaren, vrijdenkers, freelancers.

In het kort vraagt de provincie drie dingen van deelnemers:  1) kies een gebied, 2) benoem de kwaliteiten en 3) maak bouwstenen waarmee de kwaliteiten van het gebied overtuigend zijn geholpen.

De prijs
Het beste idee krijgt van de jury onder leiding van gedeputeerde Josan Meijers, 10.000 euro om het plan verder uit te werken. De tweede prijs is 5.000 euro.

Aanmelding
De inzendtermijn loopt tot en met 7 mei 2017.
Op 7 juni tijdens het Provinciaal Jaarcongres worden winnaars bekendgemaakt.

Informatie
https://maakgelderlandmooier.gelderland.nl

Utrechtse Dag van de Kwaliteit

Op 13 april 2017 organiseert de provincie Utrecht de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit. Het thema is ‘Van ruimtelijke kwaliteit naar kwaliteit van de leefomgeving’.

Een van de excursies voert over de De Wegh der Weegen, tegenwoordig de N237. Een 40 meter lang hekwerk met de naam verwijst naar de 17de-eeuwse weg.(Foto Provincie Utrecht Mel Boas)

In het ochtenddeel kunt u mee op een van de zes excursies/omgevingswandelingen op locatie of met een excursie in eigen huis.

 • Wegh der Weegen: participatie en cultuurhistorie hand in hand
 • De ontdekking van het Noorderpark/Fort de Gagel
 • OV knooppuntontwikkeling: Bunnik als spin in het web?!
 • Bodemdaling: als de grond onder je voeten wegzakt
 • De Bilt-Zuid: een kernrand en zijn kwaliteiten
 • Natuurinclusief ontwikkelen, hoe doen we dat?
 • Wilt u ontsnappen aan de Omgevingswet? (locatie in eigen huis)

Lunch wordt geserveerd op de ‘werkmarkt’. Gelegenheid tot netwerken en informeren over actualiteiten bij tal van kramen.

Middag
Dagvoorzitter Martijn de Greve neemt u mee op een zoektocht rond het thema: ‘Van ruimtelijke kwaliteit naar kwaliteit van de leefomgeving’. Waar staan we nu? En vooral ook: waar gaan we naar toe? Hij doet dat samen met:

 • Paul Roncken, onafhankelijke adviseur ruimtelijke kwaliteit van provincie Utrecht
 • Peter Paul Witsen, planoloog en vakjournalist
 • Kristian Koreman, oprichter en aanvoerder van het Rotterdamse bureau ZUS
 • Heleen Aarts, directeur gebiedsontwikkeling van Amvest
 • Bas Verbruggen, directeur en stedenbouwkundige van BügelHajema
 • Dorien de Wit, voorzitter Provinciale Commissie Leefomgeving

Locatie
Huis voor de provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA te Utrecht.

Aanmelding
Aanmelden via deze link.

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit