Agenda: Gelders mooi en Utrechtse kwaliteit

'Maak Gelderland mooier'. Onder deze titel schrijft de provincie Gelderland een ideeënprijsvraag uit. Ontwerpend en onderzoekend Gelderland en zij die zich met Gelderland verbonden voelen kunnen meedingen. Individueel of in teamverband.

Brug De Oversteek die Nijmegen verbindt met de Waalsprong

De provincie wil met de prijsvraag een breed deskundig publiek aanspreken. Het gaat om maatschappelijke organisaties, waterschappen, ontwerpbureaus, omgevingsdiensten, kennisinstellingen, milieugroepen, heemschutkringen, cultuurverenigingen, dorps- en wijkraden, gemeentelijke ambtenarenteams, stichtingsbesturen etc.
Particulieren kunnen ook meedingen al dan niet in teamverband. Studenten, kunstenaars, onderzoekers, gebiedsintendanten, landgoedeigenaren, vrijdenkers, freelancers.

In het kort vraagt de provincie drie dingen van deelnemers:  1) kies een gebied, 2) benoem de kwaliteiten en 3) maak bouwstenen waarmee de kwaliteiten van het gebied overtuigend zijn geholpen.

De prijs
Het beste idee krijgt van de jury onder leiding van gedeputeerde Josan Meijers, 10.000 euro om het plan verder uit te werken. De tweede prijs is 5.000 euro.

Aanmelding
De inzendtermijn loopt tot en met 7 mei 2017.
Op 7 juni tijdens het Provinciaal Jaarcongres worden winnaars bekendgemaakt.

Informatie
https://maakgelderlandmooier.gelderland.nl

Utrechtse Dag van de Kwaliteit

Op 13 april 2017 organiseert de provincie Utrecht de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit. Het thema is ‘Van ruimtelijke kwaliteit naar kwaliteit van de leefomgeving’.

Een van de excursies voert over de De Wegh der Weegen, tegenwoordig de N237. Een 40 meter lang hekwerk met de naam verwijst naar de 17de-eeuwse weg.(Foto Provincie Utrecht Mel Boas)

In het ochtenddeel kunt u mee op een van de zes excursies/omgevingswandelingen op locatie of met een excursie in eigen huis.

 • Wegh der Weegen: participatie en cultuurhistorie hand in hand
 • De ontdekking van het Noorderpark/Fort de Gagel
 • OV knooppuntontwikkeling: Bunnik als spin in het web?!
 • Bodemdaling: als de grond onder je voeten wegzakt
 • De Bilt-Zuid: een kernrand en zijn kwaliteiten
 • Natuurinclusief ontwikkelen, hoe doen we dat?
 • Wilt u ontsnappen aan de Omgevingswet? (locatie in eigen huis)

Lunch wordt geserveerd op de ‘werkmarkt’. Gelegenheid tot netwerken en informeren over actualiteiten bij tal van kramen.

Middag
Dagvoorzitter Martijn de Greve neemt u mee op een zoektocht rond het thema: ‘Van ruimtelijke kwaliteit naar kwaliteit van de leefomgeving’. Waar staan we nu? En vooral ook: waar gaan we naar toe? Hij doet dat samen met:

 • Paul Roncken, onafhankelijke adviseur ruimtelijke kwaliteit van provincie Utrecht
 • Peter Paul Witsen, planoloog en vakjournalist
 • Kristian Koreman, oprichter en aanvoerder van het Rotterdamse bureau ZUS
 • Heleen Aarts, directeur gebiedsontwikkeling van Amvest
 • Bas Verbruggen, directeur en stedenbouwkundige van BügelHajema
 • Dorien de Wit, voorzitter Provinciale Commissie Leefomgeving

Locatie
Huis voor de provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA te Utrecht.

Aanmelding
Aanmelden via deze link.

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit