Bewoners willen welstand terugGeen ander kleurtje in de Regenboogbuurt

De meerderheid van de bewoners van de Regenboogbuurt en nu ook van de gemeenteraad in Almere willen de welstandsregels terug. Om de kleuren van hun bijzondere buurt te beschermen. 'Het gaat om cultureel erfgoed',

De gemeente Almere heeft een traditie van onconventioneel bouwen. Dat is niet alleen te danken aan Adri Duivesteijn, die tijdens zijn wethouderschap het ‘wilde wonen’ vleugels gaf in het Homeruskwartier en het plan bedacht voor Oosterwold. In deze buurt dienen eigenaren zelfs voor hun eigen infrastructuur, groen en aansluiting op het nuts-netwerk te zorgen. Nee, al veel eerder, in het begin van de jaren negentig, trokken bussen vol belangstellenden naar de ‘buitenexpositie’ van de BouwRai in Almere. Daar heeft de stad de Muziekwijk, de Filmwijk en de Regenboogbuurt aan te danken.

Ferrarirood
Die laatste is uniek in Europa: van het allereerste begin is de buurt ontworpen op basis van een uitgekiend kleurenplan. Er zijn 27 verschillende bouwprojecten, elk met een eigen kleurenschema. Het meest in het oog springend zijn de Rode Donders, de drie Ferrari-rode woontorens ontworpen door Liesbeth van der Pol, die vanaf snelweg A6 niet te missen zijn.

Maar er is een probleem: het karakter van de wijk is niet zo goed beschermd. De kleuren zijn – soms in hele vage termen – beschermd via een kettingbeding in het koopcontract. Dat betekent dat de vórige eigenaar het recht heeft om op te treden tegen een frivole schilderbeurt van de huidige eigenaar.
Dat gebeurt dus niet.

Bescherming
Ruim een jaar geleden heeft Almere de welstandsregels in het grootste deel van de stad geschrapt. Ook die in de Regenboogbuurt. Dat is voor een groep buurtbewoners de druppel geweest: zij eisen dat de kleuren van de Regenboogbuurt op een of andere manier beschermd worden. Het liefst door opnieuw de welstandsregels in te voeren en door aanwijzing als beschermd stadsgezicht. In een enquête spreekt zeventig procent van de bewoners van de Regenboogbuurt zich uit voor het beschermen van de kleuren, terwijl de rest ook een andere kleur wil kunnen kiezen. Dit meningsverschil zorgt inmiddels voor spanningen in de buurt.

Fout
Eind september boog de gemeenteraad zich over het vraagstuk. ‘Welstandsvrij maken, dat is een fout geweest. Dat is duidelijk’, zegt Chris Jansen van de PVV in de lokale krant. En fractievoorzitter Jan Lems van D66, de motor achter het afschaffen van de welstandsregels, zegt nu: ‘Wij hebben zitten slapen, toen dit welstandsvrij werd gemaakt. Wij vinden dat de procedure om het als beschermd stadsgezicht aan te wijzen moet worden opgestart’.

Inmiddels is er een duidelijke raadsmeerderheid voor het her-invoeren van het welstandsbeleid, gekoppeld aan een excessenregeling die speciaal voor deze buurt gemaakt wordt. Ook komt er een database met kleuren opdat voor iedereen duidelijk is welke kleur oorspronkelijk op zijn gevel zat. En de oude maquette wordt ergens uit een kelder gehaald (‘die zal dan wel een likje verf nodig hebben’, grapte een raadslid).

Hoe jong Almere ook is, het gaat hier om heus cultureel erfgoed, concludeert wethouder Tjeerd Herrema: 'Het publieke belang van het erfgoed overstijgt het belang van de paar bewoners die misschien een ander kleurtje willen'.
Flip ten Cate | september 2016


Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit