Unieke stadshooibergen

 Het hooibergenterrein in Hasselt | Foto Hooidelta.nl

Net buiten Hasselt ligt het enige hooibergenterrein dat nog over is in Nederland. Van verre zijn de stadshooibergen te zien, temidden van open velden en omzoomd door sloten. De hooibergen zelf zijn niet allemaal even gaaf, de zeldzaamheidswaarde ligt vooral in het ensemble. Hier sloegen de boeren hun hooi op, op veilige afstand van de stad wegens broei- en brandgevaar.

Gelukkig heeft nu de werkgroep Duurzame Herontwikkeling Hooibergenterrein Hasselt (DHHH) zich mede namens de gemeente Zwartewaterland over het terrein ontfermd. Landschapsarchitect Greet Bierema en architect Henk de Velde hebben een eerste ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van het terrein.

Een van de in het oogspringende voornemens is de huisvesting van het Nederlands Hooiberg Museum, dat nu alleen virtueel bestaat. Alle belangrijke typen hooibergen in Nederland kunnen er een plek krijgen. Gedacht wordt ook aan bed and breakfast in hooibergen en hooiwagens,  een moestuin en een verkooppunt voor hooi en producten uit de moestuin.

Dat de belangstelling voor hooibergen groeit, blijkt wel uit dit zinnetje op de website Hooidelta:  Deze site werd in 2002 door rond de 16 bezoekers per dag bezocht, nu zijn er meer dan 70.000 bezoekers per jaar.

www.hooidelta.nl

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2017Jaarverslag 2017

  Veel activiteiten in een productief jaar!

  lees verder

 • Handreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteitHandreiking energietransitie en ruimtelijke kwaliteit

  Isolatie en energieopwekking zullen het aangezicht van Nederland gaan veranderen. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, omdat we houden van ons land. Aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voorkomt dat de energietransitie stagneert door gebrek aan draagvlak. Stroomversnelling en Federatie schreven een handreiking voor gemeenten

  lees verder

 • Schetsboek OOKSchetsboek OOK

  Het Schetsboek voor een Omgevingsplan Op Kwaliteit scherpt het denken over dit nieuwe instrument.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit