Unieke stadshooibergen

 Het hooibergenterrein in Hasselt | Foto Hooidelta.nl

Net buiten Hasselt ligt het enige hooibergenterrein dat nog over is in Nederland. Van verre zijn de stadshooibergen te zien, temidden van open velden en omzoomd door sloten. De hooibergen zelf zijn niet allemaal even gaaf, de zeldzaamheidswaarde ligt vooral in het ensemble. Hier sloegen de boeren hun hooi op, op veilige afstand van de stad wegens broei- en brandgevaar.

Gelukkig heeft nu de werkgroep Duurzame Herontwikkeling Hooibergenterrein Hasselt (DHHH) zich mede namens de gemeente Zwartewaterland over het terrein ontfermd. Landschapsarchitect Greet Bierema en architect Henk de Velde hebben een eerste ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van het terrein.

Een van de in het oogspringende voornemens is de huisvesting van het Nederlands Hooiberg Museum, dat nu alleen virtueel bestaat. Alle belangrijke typen hooibergen in Nederland kunnen er een plek krijgen. Gedacht wordt ook aan bed and breakfast in hooibergen en hooiwagens,  een moestuin en een verkooppunt voor hooi en producten uit de moestuin.

Dat de belangstelling voor hooibergen groeit, blijkt wel uit dit zinnetje op de website Hooidelta:  Deze site werd in 2002 door rond de 16 bezoekers per dag bezocht, nu zijn er meer dan 70.000 bezoekers per jaar.

www.hooidelta.nl

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit