Unieke stadshooibergen

 Het hooibergenterrein in Hasselt | Foto Hooidelta.nl

Net buiten Hasselt ligt het enige hooibergenterrein dat nog over is in Nederland. Van verre zijn de stadshooibergen te zien, temidden van open velden en omzoomd door sloten. De hooibergen zelf zijn niet allemaal even gaaf, de zeldzaamheidswaarde ligt vooral in het ensemble. Hier sloegen de boeren hun hooi op, op veilige afstand van de stad wegens broei- en brandgevaar.

Gelukkig heeft nu de werkgroep Duurzame Herontwikkeling Hooibergenterrein Hasselt (DHHH) zich mede namens de gemeente Zwartewaterland over het terrein ontfermd. Landschapsarchitect Greet Bierema en architect Henk de Velde hebben een eerste ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van het terrein.

Een van de in het oogspringende voornemens is de huisvesting van het Nederlands Hooiberg Museum, dat nu alleen virtueel bestaat. Alle belangrijke typen hooibergen in Nederland kunnen er een plek krijgen. Gedacht wordt ook aan bed and breakfast in hooibergen en hooiwagens,  een moestuin en een verkooppunt voor hooi en producten uit de moestuin.

Dat de belangstelling voor hooibergen groeit, blijkt wel uit dit zinnetje op de website Hooidelta:  Deze site werd in 2002 door rond de 16 bezoekers per dag bezocht, nu zijn er meer dan 70.000 bezoekers per jaar.

www.hooidelta.nl

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit