Kwaliteit van het kwartaalZonnepanelen op gevels: een kleine stap vooruit
Zonnepanelen zullen nog wel een tijdje om onze aandacht vragen. Liever op gevels dan op de grond, zegt minister Ollongren.
Bij de presentatie van de Nationale Omgevingsvisie op 12 september zei minister Ollongren van Binnenlandse Zaken voor de NOS-camera dat zonnepanelen niet op de grond moeten worden neergelegd, maar op daken en aan gevels.
Het is één voorbeeld van de nieuwe flinkheid die moet aantonen dat de rijksoverheid weer regie neemt in de ruimtelijke ordening. ‘Bouw geen zonneweides’, zei Ollongren, en zet de windmolens liefst allemaal op zee. Dat dit niet geheel in lijn is met de klimaatafspraken had de minister snel in de gaten.
De onlangs gepresenteerde Regionale Energiestrategieën geven ruimte om talloze akkers te beleggen met zonnepanelen en windmolens – er is gewoonweg onvoldoende dak beschikbaar, zeker op korte termijn.
Nieuw is wel Ollongrens uitspraak dat de panelen liever op gevels dan op de grond moeten worden neergelegd. Meestal is dat geen gezicht - zonnepanelen op gevels. Maar ook hier is een flinke innovatie op gang gekomen. Panelen zijn al lang niet meer zwart of donkerrood.
De Dutch Innovation Group ontwikkelde goed werkende zonnepanelen waar een willekeurige afbeelding op geprint kan worden. Deze zomer werden de eerste zonnepanelen met baksteenprint geplaatst op de gevel van bouwondernemer BAM in Bunnik. Ik ging kijken bij BAM, op een zonnige dag vroeg in de zomer.
Het is een stap vooruit, maar is het de innovatieve verduurzaming waar we op zitten te wachten? Het gevelmateriaal blijft van glas. Dat is hard, weinig tactiel en het weerkaatst het licht. De zon schittert in volle glorie en speelt de baksteenprint volledig weg.
Flip ten Cate | oktober 2020
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via:
http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief
Nieuwe Publicaties
Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64
-
Jaarverslag over 2022
In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.
-
Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw
Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw.
-
Duurzame Stadsgezichten
De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?