Nieuwe huisbaas Federatie kandidaat Gulden Feniks

Een van de zeven geselecteerde projecten voor de NRP Gulden Feniks is de Nieuwe Stad in Amersfoort. De Federatie is onlangs verhuisd naar dit transformatieproject.  

Het laatste tubetje tandpasta rolde er in 2011 van de band. Eigenaar Unilever verplaatste de productie van tandpasta naar Frankrijk en liet een leegte achter. Twee jaar later brak een nieuwe toekomst aan voor de Prodentfabriek in Amersfoort, toen ontwikkelaar Schipper Bosch het complex kocht.

De Prodentfabriek is prominent onderdeel van De Nieuwe Stad. De ambitie van Schipper Bosch reikt verder dan het authentiek en duurzaam verbouwen van de uit 1936 stammende fabriek van de NV Maatschappij voor Waschverwerking Erdal (van de schoenpoets en wrijfwas).
De historische fabrieksgebouwen werden nieuw leven ingeblazen om daarmee het gehele gebied, het Oliemolenkwartier, op een hoger plan te brengen: een stad in een stad, waar mensen werken, recreëren, leren en in de toekomst ook wonen.

Eigenzinnige plek
Ruim tachtig kleine en grote bedrijven hebben zich inmiddels in De Nieuwe Stad gevestigd. Onder hen de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. De burelen van de federatie ruiken nog naar verf, zo vers is de verhuizing. Senior beleidsadviseur Astrid Aarsen vertelt waarom de FRK de binnenstad van Amsterdam verruilde voor deze Nieuwe Stad: ‘Als federatie zijn wij altijd op zoek naar manieren om te verbinden: leden en andere professionals, beleidsterreinen en vakgebieden. Waar kan dat beter dan op een eigenzinnige plek die verbindt én ontregelt. Hier is het erfgoed een vanzelfsprekend onderdeel van gebiedsontwikkeling. Niet hoogdravend, maar in interactie met elkaar. Zo’n plek is nooit af, net als het streven naar ruimtelijke kwaliteit nooit af is. Dat houdt ons alert, als huurder en daarmee medeverantwoordelijke voor deze plek, en als aanjager van het debat hierover.’  

De Nieuwe Stad is een van de zeven genomineerden voor de NRP Gulden Feniks 2020. De jury koos zeven projecten uit zeventig inzendingen, in de categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. De Nieuwe Stad is de enige genomineerde in de categorie gebiedstransformatie.
Het project concurreert met drie kandidaten in de categorie renovatie: Museum de Lakenhal van Happel Cornelisse Verhoeven, Denise (De Nieuwe Internationale School Esprit) in Amsterdam van Paul de Ruiter Architects, Atlas TU Eindhoven van Team V Architecten.
Ook in de categorie transformatie zijn drie projecten geselecteerd: Fenix I in Rotterdam van Mey Architecten, RCO House in Amsterdam van Team V Architecten, Park Hoog Oostduin Den Haag door architectenbureau Cepezed. 
De winnaar wordt op 17 november bekendgemaakt.      

https://www.nrpguldenfeniks.nl/
 
https://www.denieuwestad.nl/Marijke Bovens | oktober | 2020
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit kan via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief  

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit