03-05-21Erfgoed is van ons allemaal

Onder dit motto lanceert het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 vandaag een campagne, die laat zien hoe belangrijk erfgoed voor mensen is. Juist in coronatijd, waarin een vakantiereis of bioscoopbezoek er niet in zit, heeft iedereen de eigen omgeving opnieuw ontdekt. En daarmee ook het erfgoed, dat die omgeving kleurrijk, divers en waardevol maakt.


Erfgoed zijn de zaken die wij met zijn allen belangrijk vinden om door te geven aan onze kinderen. Mooie steden en dorpjes, bijzondere landschappen of verhalen en tradities lijken gewoon, maar dat is het niet: ze zijn buiten-gewoon. En daarom moeten we het koesteren en erin investeren!

Filmpjes
Het platform stuurde geschiedenisvlogger Jochem Boodt door het hele land op pad. In acht korte filmpjes zien we hoe mensen van Eext tot Weesp en Tilburg het erfgoed in hun eigen omgeving nog meer zijn gaan waarderen. Iedere week lanceren we twee nieuwe video's. Bekijk de eerste twee films (van deze week) via de social media kanalen van de leden van het Erfgoedplatform, via Twitter, Instagram en YouTube en verspreid ze! En daarna de films die volgen in de komende weken.

Deze campagne laat zien hoe de hele samenleving erfgoed waardeert. De platformleden gaan de filmpjes via hun socials en netwerken de komende weken breed over het land verspreiden. Zodat de erfgoedliefde iedereen bereikt, en ook in Den Haag doorklinkt waarom investeren in de toekomst van erfgoed een must is!

Inhoudelijke boodschap aan de informateur
Aan de informateur en de politiek heeft het Erfgoedplatform overgebracht wat er in het regeerakkoord moet staan om ons erfgoed te behouden en het een proactieve rol te laten spelen bij de ontwikkeling van een sterk veranderende, kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. We sluiten daarbij aan op en verwijzen naar de inbreng van de FIM (Federatie Instandhouding Monumenten) en van IPO (Interprovinciaal Overleg).
Lees meer over de inbreng voor het regeerakkoord (<klik) en de campagne (<klik).


Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 is een informeel samenwerkingsverband, dat als doel heeft de positie en het belang van erfgoed te versterken.

BOEi | Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed
DEN | kennisinstituut cultuur & digitalisering
DutchCulture
Erfgoedvereniging Heemschut
FGM | Federatie Grote Monumentengemeenten
FIM | Federatie Instandhouding Monumenten
Federatie Ruimtelijke Kwaliteit
Groot Reuvensoverleg
KIEN | Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
KVAN BRAIN | Voor professionals en instellingen in de archiefsector
LCM | Landelijk Contact van Museumconsulenten
Mondriaan Fonds
Museumvereniging
Nationale Archeologiedagen
Nederlandse Unesco Commissie
NMO | Nationale Monumentenorganisatie
Nationaal Restauratiefonds
Netwerk Steunpunten Cultureel Erfgoed
OPEN | Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland
sKBL | stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen
Stichting Liniebreed Ondernemen
Stichting Nationale Archeologiedagen
Stichting Nederland Monumentenland
Stichting Werelderfgoed Nederland
Vereniging de Hollandsche Molen
VOIA | Vereniging van Ondernemers in Archeologie

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit