03-05-21Erfgoed is van ons allemaal

Onder dit motto lanceert het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 vandaag een campagne, die laat zien hoe belangrijk erfgoed voor mensen is. Juist in coronatijd, waarin een vakantiereis of bioscoopbezoek er niet in zit, heeft iedereen de eigen omgeving opnieuw ontdekt. En daarmee ook het erfgoed, dat die omgeving kleurrijk, divers en waardevol maakt.


Erfgoed zijn de zaken die wij met zijn allen belangrijk vinden om door te geven aan onze kinderen. Mooie steden en dorpjes, bijzondere landschappen of verhalen en tradities lijken gewoon, maar dat is het niet: ze zijn buiten-gewoon. En daarom moeten we het koesteren en erin investeren!

Filmpjes
Het platform stuurde geschiedenisvlogger Jochem Boodt door het hele land op pad. In acht korte filmpjes zien we hoe mensen van Eext tot Weesp en Tilburg het erfgoed in hun eigen omgeving nog meer zijn gaan waarderen. Iedere week lanceren we twee nieuwe video's. Bekijk de eerste twee films (van deze week) via de social media kanalen van de leden van het Erfgoedplatform, via Twitter, Instagram en YouTube en verspreid ze! En daarna de films die volgen in de komende weken.

Deze campagne laat zien hoe de hele samenleving erfgoed waardeert. De platformleden gaan de filmpjes via hun socials en netwerken de komende weken breed over het land verspreiden. Zodat de erfgoedliefde iedereen bereikt, en ook in Den Haag doorklinkt waarom investeren in de toekomst van erfgoed een must is!

Inhoudelijke boodschap aan de informateur
Aan de informateur en de politiek heeft het Erfgoedplatform overgebracht wat er in het regeerakkoord moet staan om ons erfgoed te behouden en het een proactieve rol te laten spelen bij de ontwikkeling van een sterk veranderende, kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. We sluiten daarbij aan op en verwijzen naar de inbreng van de FIM (Federatie Instandhouding Monumenten) en van IPO (Interprovinciaal Overleg).
Lees meer over de inbreng voor het regeerakkoord (<klik) en de campagne (<klik).


Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 is een informeel samenwerkingsverband, dat als doel heeft de positie en het belang van erfgoed te versterken.

BOEi | Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed
DEN | kennisinstituut cultuur & digitalisering
DutchCulture
Erfgoedvereniging Heemschut
FGM | Federatie Grote Monumentengemeenten
FIM | Federatie Instandhouding Monumenten
Federatie Ruimtelijke Kwaliteit
Groot Reuvensoverleg
KIEN | Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
KVAN BRAIN | Voor professionals en instellingen in de archiefsector
LCM | Landelijk Contact van Museumconsulenten
Mondriaan Fonds
Museumvereniging
Nationale Archeologiedagen
Nederlandse Unesco Commissie
NMO | Nationale Monumentenorganisatie
Nationaal Restauratiefonds
Netwerk Steunpunten Cultureel Erfgoed
OPEN | Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland
sKBL | stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen
Stichting Liniebreed Ondernemen
Stichting Nationale Archeologiedagen
Stichting Nederland Monumentenland
Stichting Werelderfgoed Nederland
Vereniging de Hollandsche Molen
VOIA | Vereniging van Ondernemers in Archeologie

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit