01-11-1610.000 tekenen tegen monumentale vergissing

Vandaag, 1 november, hebben FIM, Bond Heemschut en Kunsten '92 een petitie tegen de voorgenomen bezuiniging op monumenten aangeboden aan de Vaste Commissie Financiën van de Tweede Kamer. Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Bond Heemschut) overhandigde aan voorzitter Pieter Duisenberg de 10.468 keer ondertekende petitie 'Op erfgoed bezuinigen? Een monumentale vergissing!' 

De aanwezige Kamerleden benadrukten allen het belang in te zien van het behoud van monumentaal erfgoed voor de hele samenleving. Voorzitter Duisenberg was onder de indruk van het aantal ondertekenaars en gaf te kennen de petitie zeer serieus te nemen en dat dit onderwerp de volle aandacht heeft van de Kamer.

Gisteren bleek bij het Tweede Kamerdebat over de belastingplannen voor volgend jaar dat zowel oppositie als coalitie kritisch zijn op de plannen van het kabinet om te bezuinigen op o.a. de fiscale regelingen voor monumenten en scholing. Het kabinet heeft de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Oppositiepartijen CDA, SP, D66 en ChristenUnie zien niets in het wetsvoorstel, omdat het als een "ordinaire" bezuiniging is bedoeld en het ten koste gaat van cultureel erfgoed. Ook coalitiepartner VVD is kritisch, omdat het niet duidelijk is of de nieuwe subsidieregelingen (die ervoor in de plaats komen) goed zullen werken en omdat het om onderwerpen gaat die de VVD belangrijk vindt, zoals het in stand houden van cultureel erfgoed (en een leven lang leren), aldus VVD-Kamerlid Aukje de Vries. De andere coalitiegenoot PvdA is kritisch vanwege de gebrekkige uitwerking van de plannen.

Aanstaande maandag 7 november vindt het vervolg van het Tweede Kamerdebat 'Pakket Belastingplan 2017' plaats, waarbij staatssecretaris Wiebes de vragen van de Kamer zal beantwoorden. Ook minister Bussemaker komt naar de Kamer voor dat debat.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit