28-09-16Geen experiment met monument

Vier organisaties op het gebied van monumentenzorg waarschuwen voor de risico's die de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen heeft voor verbouwingen in en aan monumenten. De organisaties vertegenwoordigen lokale ambtenaren, provinciale steunpunten, erfgoed-adviescommissies en monumenteneigenaren en -verenigingen.

In het nieuwe stelsel wordt het gemeentelijke toezicht op uitvoering van de bouwtechnische eisen overgedragen aan de aannemers en hun kwaliteitsborgers. Het nieuwe stelsel moet nog ingevoerd worden, in de pilots waar het werd uitgeprobeerd kwamen echter veel gebreken aan het licht, en ervaring met monumenten is er helemaal niet. Terwijl de risico's voor monumenten door falende private kwaliteitsborging funest zijn voor het publieke belang van het cultureel erfgoed. 

De organisaties pleiten ervoor om het stelsel te beginnen met gebouwen die niet zoveel risico's hebben. Monumenten zouden in een later stadium, als de kinderziektes zijn opgelost en er een goed alternatief is ontwikkeld, specifiek voor de monumenten, alsnog kunnen worden ingevoerd, samen met de grote gebouwen die vanwege de veiligheid nu ook nog niet onder het stelsel worden gebracht.

Lees hier de brief van de vier organisaties

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit