11-03-16Bewoners Kromme Rijn nemen elkaar de maat

Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik bemoeien zich niet meer met de beeldkwaliteit van het buitengebied. Wat kwaliteit is, is voortaan een zaak van burgers. Dat staat in de omgevingsvisie Kromme Rijn waar de drie gemeenten samen aan werken.

(...)

‘Uit consultatie van de bewoners blijkt dat ze de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied hoog in het vaandel hebben staan en dat sterkt ons in het voornemen om terug te treden als gemeente. Dus hebben we in onze omgevingsvisie een voorstel gedaan om dat te waarborgen’, stelt Ruben de Goede, namens de gemeente Houten onderdeel van de projectgroep Omgevingvisie Kromme Rijn.

   Kasteel Beverweerd in het buitengebied van Bunnik


De burger die iets wil wat niet past binnen het bestemmingsplan moet op een openbare website zijn plan toelichten aan de hand van foto’s, schetsen en een omschrijving. Vervolgens voert hij digitaal de discussie met bezoekers van dat portaal. De Goede: ‘Dit zijn idealiter natuurlijk de direct betrokken bewoners, maar ook anderen kunnen een reactie achterlaten op zo’n platform. Aan de hand van die input moet de burger zijn uiteindelijke keuze toelichten.’

Lees verder: StadsZaken

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit