21-01-14Eindhoven schaft welstand niet geheel af

EINDHOVEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat Eindhoven 'welstandsvrij' moet worden. Dat houdt in dat de welstandscommissie niet langer vooraf hoeft te beslissen over wijzigingen aan gebouwen of nieuwbouw.

blob M. Fuksas

(...)
Er zijn wel een paar uitzonderingen op het verminderen van de welstandsregels. Het college noemt de nieuwe opzet dan ook 'Welstandsvrij, tenzij...'. Daarmee doelt de gemeente erop dat alles in samenspraak met bewoners en belanghebbenden gaat. Als die in meerderheid bepalen dat in bepaalde gebieden wel welstandsregels moeten blijven gelden, dan wordt er een bijzondere status toegekend. De belanghebbenden kunnen vervolgens toetsingscriteria bepalen.

Ook in gebieden die van belang zijn voor de gemeente en bijvoorbeeld bijdragen aan identiteit en representativiteit, blijven welstandsregels van kracht. (...)

Lees verder: Dichtbij Eindhoven

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit