23-12-13Alles wijkt voor Primark Dordrecht

Het college in Dordrecht heeft gezegd mee te willen werken aan een Primark in het winkelcentrum Drievriendenhof. Dat meldden ze woensdag in een persbericht op de gemeentelijke site. Er zouden genoeg redenen zijn om het negatief advies van de welstandscommissie te negeren en de winkelketen er half 2015 te laten vestigen. Niet iedereen is het echter eens met dit besluit.

De eigenaar van het Drievriendenhof, Syntrus Achmea, heeft al een vergunning aangevraagd voor een verbouwing binnen het winkelcentrum. In het bouwplan staat dat er een winkelvloeroppervlak van 4900m² zou moeten komen, verdeeld over twee verdiepingen. Primark wil niet meer dan één in- en uitgang, omdat er anders onoverzichtelijkheid in de winkel zou zijn. Dat zou kunnen resulteren in winkeldiefstal. Hierdoor verdwijnen de twee bestaande zij-ingangen en verdwijnt ook de weg tussen de Museumstraat en de Lindenstraat.

“Hiermee komt een historisch straatje en looproute te vervallen. Je beschadigt de stadsstructuur en een eeuwenoude verbinding tussen twee straten”, vertelt Frits Baarda, lid van de welstandscommissie. Dit is de reden dat hij met de rest van deze commissie een negatief advies heeft gegeven voor de komst van de winkelketen. “We betreuren het zeer dat ons advies wordt genegeerd, maar ze hebben het recht om dit te doen. Het economisch belang is wederom boven het stadsbelang gekozen”, aldus Baarda.

Lees verder: Dordrecht.net

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit