23-12-13Alles wijkt voor Primark Dordrecht

Het college in Dordrecht heeft gezegd mee te willen werken aan een Primark in het winkelcentrum Drievriendenhof. Dat meldden ze woensdag in een persbericht op de gemeentelijke site. Er zouden genoeg redenen zijn om het negatief advies van de welstandscommissie te negeren en de winkelketen er half 2015 te laten vestigen. Niet iedereen is het echter eens met dit besluit.

De eigenaar van het Drievriendenhof, Syntrus Achmea, heeft al een vergunning aangevraagd voor een verbouwing binnen het winkelcentrum. In het bouwplan staat dat er een winkelvloeroppervlak van 4900m² zou moeten komen, verdeeld over twee verdiepingen. Primark wil niet meer dan één in- en uitgang, omdat er anders onoverzichtelijkheid in de winkel zou zijn. Dat zou kunnen resulteren in winkeldiefstal. Hierdoor verdwijnen de twee bestaande zij-ingangen en verdwijnt ook de weg tussen de Museumstraat en de Lindenstraat.

“Hiermee komt een historisch straatje en looproute te vervallen. Je beschadigt de stadsstructuur en een eeuwenoude verbinding tussen twee straten”, vertelt Frits Baarda, lid van de welstandscommissie. Dit is de reden dat hij met de rest van deze commissie een negatief advies heeft gegeven voor de komst van de winkelketen. “We betreuren het zeer dat ons advies wordt genegeerd, maar ze hebben het recht om dit te doen. Het economisch belang is wederom boven het stadsbelang gekozen”, aldus Baarda.

Lees verder: Dordrecht.net

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit