19-12-13Jaar van de Ruimte 2015

Wie maakt Nederland?


Nederland is wereldberoemd als dichtbevolkt en laaggelegen, maar goed geordend land. Van heinde en verre komt men onze polders, nieuwe steden, stadsvernieuwing en waterwerken bekijken. God created the world, but the Dutch created Holland. Het ordenen zit in onze genen en de woon- en leefomgeving interesseert ons zeer. Kijk maar naar het succes van programma’s als Nederland van Boven en De Slag om Nederland.

We kunnen trots zijn op een land dat er mede dankzij een sturende ruimtelijke ordening geordend bij ligt. Tegelijk is er het bewustzijn dat ruimtelijke ontwikkeling vandaag de dag fundamenteel anders werkt: er zijn urgente vragen te beantwoorden over anders beginnen, anders samenwerken, andere financiering en andere regelgeving. De initiatiefnemers van het Jaar van de Ruimte 2015 willen met het motto ‘Wie maakt Nederland’ in breed debat onder professionals en nietprofessionals (een achterhaalde tweedeling!) in het ruimtelijk domein nieuw zicht bieden op de ruimtelijke toekomst van Nederland. Hoe organiseren we de samenhang, schoonheid, functionaliteit en duurzaamheid in Nederland? In het grote en het kleine, op de korte en de lange termijn. Het spel om de ruimte is van ons allemaal.

Lees verder: Jaar van de Ruimte

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit