28-02-13Welstandscommissie per 1-3-13 facultatief

Voor een oordeel over redelijke eisen van welstand is niet altijd meer een advies van de welstandscommissie vereist. Vanaf 1 maart 2013 kan het college van B&W ook zonder zo'n advies een oordeel geven over de vraag of een bouwplan in overeenstemming is met het welstandsbeleid.

De zogenaamde 'kan-bepaling' die de ambtelijke welstandstoetsing mogelijk maakt, heeft een lange voorgeschiedenis: de eerste gedachten hierover stammen al uit 2007, terwijl tussen 2004 en 2010 een minder vergaande mogelijkheid voor ambtelijke welstandstoetsing heeft bestaan.

Met de nu gepubliceerde 'kan-bepaling' wordt niet de welstandstoets afgeschaft. Het gaat bij deze wetswijziging alleen om de vraag wie het bestuurscollege ondersteunt bij de welstandsbeoordeling. Tot dusverre was het college wettelijk verplicht om de welstandscommissie om advies te vragen, voortaan kan zo'n advies, desgewenst, achterwege blijven en dan wordt het collegebesluit alleen ambtelijk voorbereid.

Aan die ambtelijke welstandsbeoordeling zitten veel haken en ogen, die beschreven worden in de handreiking over de 'kan-bepaling' die de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit (v/h Federatie Welstand) en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht gezamenlijk hebben opgesteld.

U kunt de handreiking en de bijlage hier downloaden.

De tekst van de 'kan-bepalin'g is op 28 februari 2013 gepubliceerd in het Staatsblad. De titel van de wijziging is verwarrend. De 'kan-bepaling is te vinden onder artikel II: wijziging Bor.

U vindt de betreffende wijziging door hier te klikken.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit