Publicatie: 06-09-22Davos Kwaliteitssysteem

In 2018 werd de Verklaring van Davos "Naar een hoogwaardige Bouwcultuur in Europa" ook door de Nederlandse regering ondertekend.

Het begrip Baukultur impliceert op zichzelf geen oordeel over gewenste kwaliteit. Alleen een ‘hoogwaardige’ Baukultur leidt tot goed ontworpen plekken die zich aanpassen aan veranderende sociaal-maatschappelijke behoeften met behoud van hun historische kenmerken. Het richt zich op maatschappelijke wensen en duurzaam gebruik van hulpbronnen en voegt economische waarde toe – hoogwaardige Baukultur is dus méér dan de afwezigheid van gebreken.

Als vervolg op de Verklaring van Davos is het begrip Baukultur nader uitgewerkt in acht criteria voor 'goede omgevingskwaliteit'. Aan de hand van deze criteria kan men iedere plaats of ieder bouwvoornemen beoordelen. Toepassing van dit Kwaliteitssysteem levert inzicht in  de mate van omgevingskwaliteit van een plaats en in de verbetermogelijkheden.

Het kwaliteitssysteem gaat verder dan het beoordelen van de plaats zelf: ook wat het effect is op de mensen die er wonen en er nu en in de toekomst gebruik van maken wordt beoordeeld. De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit heeft nu een Nederlandse vertaling gemaakt van het 'holistische' kwaliteitssysteem voor Baukultur.

Download de publicatie hier

 

Terug naar de publicaties

Nieuws

  • Lunchlezing 22 april

    Deze lunchlezing gaat over Nut en noodzaak van transformatiekaders bij het integraal ontwerpen aan cultureel erfgoed.

    lees artikel

  • Dag van de Ontwerpkracht

    Save the Date: de 3e Dag van de Ontwerpkracht vindt plaats op 4 juli te Tilburg

    lees artikel

  • Onze Plek - gesprekken over de omgeving

    We gaan luisteren naar ideeën van burgers voor de toekomst van hun plek. Zestien ontwerpers gaan met ze in gesprek.

     

    lees artikel

  • Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige bouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen. Een project van FRK en CRa.

    lees artikel

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit