Publicatie: 28-01-20Landingsplaats Omgevingswet

Een 'landingsplaats voor de Omgevingswet'. Dat is de titel van een nieuwe publicatie met 19 tips voor gemeenten, om te zorgen dat de Omgevingswet bijdraagt aan een sterke positie van de gemeenteraad, een goede inbreng van bewoners en een goede omgevingskwaliteit.

De Omgevingswet, die op 1 januari 2021 boven de gemeenten wordt gedropt, laat heel veel ruimte voor lokale invulling. De geest van de wet is duidelijk: het is de bedoeling dat alle ingrepen in de fysieke leefomgeving (bouwen, aanleggen van wegen en groen, verandering van het landschap, maar bijvoorbeeld ook reclame, windmolens en groenvoorziening) die omgeving steeds beter maken. En dat de besluiten daarover samen met bewoners en andere betrokkenen worden voorbereid, en in een goed democratisch proces worden vastgesteld.

Maar de wet zorgt niet vanzelf voor goede omgevingskwaliteit, voor participatie van bewoners en voor een goede inbreng van de gemeenteraad. Gemeenten hebben veel vrijheid om de ruimte die het rijk ze geeft, zelf goed in te vullen. In de "landingsplaats voor de Omgevingswet" staan negentien suggesties, tips en verwijzingen naar documenten, waarmee gemeenten hun voordeel kunnen doen.

De brochure is een uitgave van de Ruimtemaker, LSA-bewoners, Landelijke Vereniging van Kleine Kernen en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. Hij is op 31 januari 2020 overhandigd aan burgemeester en wethouders van Raalte, de 'best bestuurde gemeente' van Nederland.

U kunt de Landingsplaats hier downloaden.

Terug naar de publicaties

Nieuws

  • Dag van de Ontwerpkracht

    Save the Date: de 3e Dag van de Ontwerpkracht vindt plaats op 4 juli te Tilburg

    lees artikel

  • Onze Plek - gesprekken over de omgeving

    We gaan luisteren naar ideeën van burgers voor de toekomst van hun plek. Zestien ontwerpers gaan met ze in gesprek.

     

    lees artikel

  • Architectonisch kader ruimtelijke kwaliteit

    Hoe kan standaardisatie en industrialisatie in de woningbouw bijdragen aan goede architectuur?

    lees artikel

  • Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige bouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen. Een project van FRK en CRa.

    lees artikel

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit