Nieuwsbrief 33Voor de rechter

1. Woonboten zijn bouwwerken

De Raad van State is van mening dat een woonboot een bouwwerk is. Dat betekent dat niet de regels van de lokale verordening gevolgd moeten worden, maar dat er bij bouwwerkzaamheden een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd, met alle consequenties van dien. Voor de Raad van Statie is niet (langer)  bepalend of de woonboot duurzaam met de wal verbonden is, maar de vraag of de boot bedoeld is om ter plaatse als woning te functioneren.

> De integrale uitspraak

2. Welstand en vergunningvrij bouwen

Het welstandsoordeel omvat niet alleen het bouwplan zelf, maar ook de omgeving. Het maakt niet uit of die omgeving vergunningvrij gerealiseerd is of niet. Bij een bouwplan voor een tuinhuis heeft de welstandscommissie de vergunningvrije corridor tussen de woning en het tuinhuis, en de vergunningvrije serre niet in het oordeel betrokken, omdat die niet waren aangevraagd. Maar toen B&W een definitief besluit namen over de omgevingsvergunning, waren die vergunningvrije delen inmiddels gerealiseerd. De Raad van State vernietigt de vergunning op grond van een onvolledig welstandsoordeel.

> de integrale uitspraak

3. Objectiviteit van de welstandscommissie

De Raad van State benadrukt nogmaals het oude standpunt over onafhankelijkheid en objectiviteit: de welstandscommissie is weliswaar benoemd door de gemeenteraad, overlegt veelvuldig met ambtenaren en werkt met gemeentelijk beleid, maar het feit dat “de commissie niet werkzaam is onder verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur” is een van de waarborgen voor een objectief en onafhankelijk advies.
We zijn nieuwsgierig hoe de Raad van State dan aankijkt tegen de objectiviteit van een ambtelijk welstandsadvies.

> de integrale uitspraak

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit