NieuwsberichtRestauratiekwaliteit

ERM staat voor Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg, een nieuwe in Gouda gevestigde stichting die zich sinds 2013 presenteert als netwerkorganisatie voor belanghebbenden bij restauratie. Op de site staan de brancheorganisaties, de gecertificeerde bedrijven en de opleidingen of cursussen vermeld. Er is een Centraal College van Deskundigen Restauratiekwaliteit ingesteld dat via erkenningsregelingen toetst of bedrijven voldoen aan de kwaliteitsstandaard. De richtlijnen van het college zorgen ervoor dat het restauratievak op hoog niveau blijft en kennis en ervaring via het professionele netwerk worden gedeeld. De overheid bijvoorbeeld kan gebruikmaken van de ERM-richtlijnen om toezicht te houden op de uitvoering van restauratiewerk.

Wat biedt ERM? Personen, overheden, instellingen of bedrijven die met monumenten en restauratie van doen hebben of te maken krijgen, kunnen gebruik maken van de site van ERM. Afgelopen december is bovendien het Landelijk Platform Monumententoezicht opgericht, dat gemeentelijke handhavers en toezichthouders bij elkaar moet brengen. De Federatie Grote Monumentengemeenten is hier nauw bij betrokken. De beschrijvingen van monumenten bieden meestal weinig houvast en zijn ook te weinig integraal, waardoor deze gemeenteambtenaren te weinig ankers hebben om hun werk naar behoren te doen. Een inhoudelijke én praktische versterking van dit smaldeel binnen gemeenten is so wie so noodzakelijk, zoals de helaas opgeheven Erfgoedinspectie in haar afscheidspleidooi nog eens onderstreepte.

Info: www.stichtingerm.nl

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit