07-04-15Vergunningvrije metamorfose

Eric Smaling, lid van de Tweede Kamer (SP) heeft minister Schultz gevraagd hoe het mogelijk is dat een dak een metamorfose ondergaat zonder dat daarvoor een vergunning nodig is, terwijl voor het onderhoud van een kozijn, waarbij de profilering verandert, vanuit een oogpunt van ruimtelijke kwaliteit wel een vergunning is vereist.

In het Besluit Omgevingsrecht BOR, bijlage II) is bepaald dat gewoon onderhoud aan gebouwen vergunningvrij mag worden uitgevoerd, mits de profilering, detaillering en vormgeving niet wijzigen. Die voorwaarde is destijds gesteld om het uiterlijk van het bouwwerk te beschermen.

Tot voor kort golden dezelfde beperkingen ook voor veranderingen "van niet-ingrijpende aard" aan een bouwwerk. Sinds 1 november is echter bepaald dat alle veranderingen aan een bouwwerk vergunningvrij zijn, zolang het volume niet toeneemt, de constructie niet wordt gewijzigd of de brandcompartimentering niet wordt veranderd. Dat betekent dat de dakbedekking van een bouwwerk nu vergunningvrij mag worden gewijzigd, zodat het bouwwerk een metamorfose ondergaat. Omdat het volume niet mag toenemen, mag het dak wel van riet naar pannen worden gewijzigd, maar niet van pannen naar riet.

vergunningvrij

VERGUNNINGVRIJ

 

VERGUNNINGPLICHTIG

 

Smaling wil dat minister Schultz de regels zodanig aanpast, dat het uiterlijk van een bouwwerk, in elk geval van die bouwdelen die naar de publieke ruimte zijn gericht, niet vergunningvrij kan worden veranderd.

Lees verder: Tweede Kamer - Kamervragen

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit