29-05-14Kamer akkoord met vergunningvrij bouwen

De Tweede Kamer stemt in met de verruiming en aanpassing van het vergunningvrije bouwen, op een voorstel van minister Schultz van Haegen. Een motie van de SP, om de mogelijkheid tot vergunningvrij bouwen in gemeentelijke beschermde stads- en dorpsgezichten te beperken, kreeg afgelopen dinsdag de steun van PvdA, D66, Groen Links, 50+ en de Partij van de Dieren: onvoldoende voor en meerderheid. Ook een meldingsplicht voor het gebruik van tuinhuisjes als mantelzorgwoning en het schrappen van vergunningvrije OV-toegangspoortjes werden verworpen.

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit heeft er steeds op aangedrongen om gemeenten de mogelijkheid te geven om de knop van vergunningvrij bouwen uit te kunnen zetten, in die gebieden waarin de landelijke uniforme regels tot onacceptabel kwaliteitsverlies in de publieke ruimte leiden. Die ruimte zou in elk geval geboden moeten worden in de meest bijzondere gebieden van elke gemeente - namelijk de beschermde stads- en dorpsgezichten. De regering wil de gemeenten echter deze ruimte niet geven. Volgens minister Schultz zullen gemeenten dan overal beschermde gezichten gaan aanwijzen, alleen maar om het vergunningvrij bouwen tegen te gaan. "Ik denk dat het niet wenselijk als gemeenten langs deze vrijblijvende weg gebieden kunnen uitsluiten van het generieke regime van vergunningvrij. Ik denk dat je daarmee de landelijke uniforme regeling onnodig doorkruist," zei Schultz in de Tweede Kamer.

Overigens kent niemand nog de precieze tekst van de nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen. Die tekst (met toelichting) wordt pas openbaar met publicatie ervan in de Staatscourant.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit