16-12-22Lieke Jildou de Jong redt landschappen

"Je kunt het landschap niet conserveren, want er moeten natuurlijk dingen veranderen vanwege klimaatverandering en biodiversiteit, maar je kunt het wel toekomstbestendig maken. Mijn droom is om het landschap in het noorden van Groningen te herstellen, gezond te maken zonder afbreuk te doen aan cultuurhistorie. Het is een heel bijzonder, stokoud landschap, je kunt heel goed zien hoe het ontstaan is. De wierden met eromheen de kreken, de subtiele glooiingen van oever- en kwelderwallen. Dan de polderdijkjes, de slaperdijk en de zeedijken met dorpen. De hele sequentie van landaanwinning."

Lieke Jildou de Jong, een van de winnaars van Archiprix 2022, heeft haar hart verpand aan Groningen, maar ook elders in het land herstelt ze het landschap op een manier die de water- en bodemsystemen weer gezond maakt en een duurzaam perspectief biedt. Een interview in de Nieuwsbrief FRK nr 62.

Lees verder: Nieuwsbrief FRK # 62

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit