05-10-20Kwaliteit van bedrijventerreinen

De 3500 bedrijventerreinen in ons land staan, grosso modo, niet bekend vanwege hun schitterende architectuur en geweldige stedenbouwkundige opzet. De meeste mensen hebben de indruk dat ze lelijk zijn. Toch komen er dagelijks miljoenen mensen in die gebieden; de bedrijven die er gevestigd zijn zorgen voor dertig procent van de werkgelegenheid.

Op verzoek van het ministerie van BZK heeft de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit een verkenning uitgevoerd naar de ruimtelijke kwaliteit van de bedrijventerreinen. Daaruit blijkt dat (samenwerkende) overheden de laatste jaren hogere kwaliteitseisen zijn gaan stellen aan de opzet van de terreinen en het uiterlijk van de bouwwerken, en dat ook ondernemers zelf, verenigd in 'parkmanagement'-organisaties, investeren in de ruimtelijke kwaliteit.

Veel oudere bedrijventerreinen vragen echter dringend om kwaliteitsverbetering. Er staan hier omvangrijke investeringen voor de deur in het kader van de energietransitie en de klimaatadaptatie, om omdat de terreinen transformeren naar gemengde gebieden (behalve werken ook detailhandel en horeca) of naar woningbouw.
Die komende investeringsgolf is een kans om de gebouwen en de inrichting van de terreinen aan te pakken en zo de ruimtelijke kwaliteit van deze gebieden te verbeteren.

In de "Verkenning Ruimtelijke Kwaliteit Bedrijventerreinen" wordt aan de hand van vijf voorbeelden onderzocht welke knelpunten en kansen er liggen.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit