13-07-20Webinar Omgevingstafel en adviesstelsel

1 september 14.00 uur

Omgevingstafel en Advies-stelsel omgevingskwaliteit

VNG en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit organiseren op 1 september een webinar over de verhouding tussen de Omgevingstafel en het gemeentelijke Adviesstelsel voor omgevingskwaliteit.

Met de Omgevingstafel ontwikkelt de VNG een overleg-methode om zo vroeg mogelijk met initiatiefnemers en alle relevante overheidspartijen overleg te voeren over de randvoorwaarden van (complexe) initiatieven.
Het gemeentelijke Adviesstelsel, dat door VNG en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit i.s.m. RCE en BZK in een handreiking is uitgewerkt, is gericht op het bevorderen van een goede omgevingskwaliteit, eveneens door overleg in een vroeg stadium. De welstandscommissies, monumentencommissies, commissies ruimtelijke kwaliteit en stads- en dorpsbouwmeesters zijn onderdeel van dat adviesstelsel. 

Hoe verhouden beide stelsels zich tot elkaar? 

In het webinar wordt een toelichting gegeven op de Omgevingstafel door Hanneke Kunst en Patricia Palmen van de VNG, en op de handreiking Adviesstelsel Omgevingskwaliteit door een vertegenwoordiger van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. Er komen ervaringen aan bod van gemeenten die al met de beide stelsels werken, en er is ruimte voor vragen en antwoorden.

Het webinar is speciaal bedoeld voor leden en secretarissen van gemeentelijke adviescommissies (welstands-, erfgoed- en adviescommissies ruimtelijke kwaliteit), medewerkers van regionale organisaties ruimtelijke kwaliteit en omgevingsdiensten, stads- en dorpsbouwmeesters en adviseurs ruimtelijke kwaliteit bij provincies en rijksoverheid. 

Het webinar start op dinsdag 1 september om 14.00 uur en duurt maximaal anderhalf uur.

Programma:     

  • Toelichting op de Omgevingstafel (Hanneke Kunst/Patricia Palmen - VNG)
  • Toelichting op het Gemeentelijke Adviesstelsel (Vertegenwoordiger Federatie Ruimtelijke Kwaliteit)     
  • Bespreking van drie dilemma’s/vraagpunten:
  • Vroeger toetsten welstands- en monumentencommissies aan vastgesteld beleid. Steeds vaker ligt de nadruk op het optimaliseren van een plan in vooroverleg. Wordt dat vooroverleg nu overgenomen door de Omgevingstafel, of heeft de gemeentelijke adviescommissie hier een eigen rol?
  • De (Omgevings-)wet bepaalt dat de gemeentelijke adviescommissie onafhankelijk adviseert over het uiterlijk van bouwwerken en erfgoed-aspecten. Ondergraven toezeggingen aan de Omgevingstafel de ruimte voor onafhankelijk advies?
  • Vooroverleg is vrijblijvend en facultatief. Wie betaalt de kosten van dit arbeidsintensieve overleg? Kan de advisering over omgevingskwaliteit nog steeds uit de leges betaald worden?     
  • Discussie en behandeling van uw vragen 

De Handreiking adviesstelsel voor omgevingskwaliteit kan gedownload worden via de websites van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en van de VNG 

Aanmelden voor (kosteloze) deelname aan het webinar is mogelijk tot uiterlijk 27 augustus 2020 op het mailadres info@ruimtelijkekwaliteit.nl.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit